30.08.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Rođen je Vladimir Jugović, jedini Srbin sa dva "ušata pehara" (VIDEO)

U veoma uspešnoj karijeri, Jugović je jedan od najtrofejnijih srpskih fudbalera u istoriji, koji može da se pohvali da je jedini uspeo da osvoji dve titule šampiona Evrope sa Crvenom zvezdom i Juventusom. Ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji "stare dame", pošto je italijanskom timu doneo poslednji "ušati pehar" i to pogodivši odlučujući penal u velikom finalu 1996. godine. 

Jugović je rođen 30. avgusta 1969. godine u Milutovcu, kraj Trstenika. Prve fudbalske korake napravio je u svom rodnom mestu, u kojem je ostao sve do 15 godine, kada ga je tadašnji trener omladinskog pogona Zvezde Tomislav Miličević pozvao da dođe u Beograd. Posle juniorskog perioda provedenog u crveno-belom dresu, 1990. godine je ustupljen Radu na pozajmicu, jer ga čelnici sa "Marakane" nisu videli u prvom timu. Ipak, sudbina je učinila svoje, pošto je tadašnji trener ekipa sa Banjice bio Ljupko Petrović, koji je već sledeće godine preuzeo prvi tim Zvezde. Odmah po dolasku u Ljutice Bogdana zahtevao je da se Jugović vrati u crveno-bele i od tada počinje njegov fudbalski uspon.

Informer

Vladimir Jugović protiv Holandije na EP 2000. godine

Iste sezone kada se vratio na "Marakanu", mladi vezista je sa Zvezdom ostvario i dan danas najveći uspeh u istoriji kluba i 1991. godine osvojena je titula šampiona Evrope. U velikom finalu i to posle penala pao je čuveni Olimpik iz Marseja. Fantastična sezona sa crveno-belima krunisana je krajem te iste godine, kada je u Tokiju osvojen Interkontinentalni kup. U velikom finalu pao je pobednik južnoameričkog kontinenta - čileansk Kolo Kolo, a junak utakmice bio je upravo Jugović sa postignuta dva gola za ukupni trijumf od 3:0. Zbog sjajne partije u finalu i postignuta dva gola izabran je za najboljeg igrača meča, a kao nagradu za učinjeno dobio je tada automobil "Tojota".

Veliki uspeh sa Zvezdom i osvojene dve titule doprinele su da su Jugovića tražili brojni evropski klubovi, pa je on 1992. godine posle preporuke Vujadina Boškova otišao u Sampdoriju. Tri sezone proveo je u klubu iz Đenove, s kojim je uspeo da osvoji i Kup Italije 1994. godine. Godine 1995. odlučuje se da prihvati ponudu i pređe u Juventus. Za kratko vreme postao je nezamenjiv "šraf" ekipe koju je sa klupe predvodio legendarni Marčelo Lipi.

Informer

Jugović kao fudbaler Juventusa

Te sezone sa "starom damom" postaje prvak Evrope i to posle dramatičnog finala i pobede nad Ajaksom, tadašnjim braniocem titule. Posle 120 minuta igre na krcatom "Olimpiko" bilo je 1:1, pa se pristupilo izvođenju penala. Holanđani su dva puta bili neprecizni sa bele tačke, usledila je četvrta serija za koju je Jugović bio određen da puca. Hladnokrvno je stao i namestio loptu ispred Edvina Van der Sara, zaleteo se i šutirao u levi ugao, a iako je sjajni golman pročitao u koju stranu će gađati, nije uspeo da zaustavi snažni šut koji je Juventus odveo na krov Evrope.

Slučajnost ili ne, ali godine u Tokiju, baš kao i pet godine ranije sa Zvezdom, osvaja Interkontinentalni kup sa "starom damom". I sledeće sezone ostao je u Torinu i pomogao ekipi u osvajanju prvenstva Italije. 

Usledila je jedna sezona provedena u Laciju, dovoljna da rimskom klubu donese Kup Italije 1998. godine. Posle nekoliko sezona provedenih na "čizmi" Jugović te 1998. odlazi u Španiju i potpisuje ugovor sa madridskim Atletikom. Na klupi "jorgandžija" tada je sedeo proslavljeni Radomir Antić. Ipak, povrede su u velikoj meri zaustavile iskusnog vezistu da pokaže šta ume na terenu, pa je upisao samo 17 utakmica.

Informer

Jugović i Luis Figo u borbi za loptu 

Odlučio je da se posle jedne godine vrati u Italiju, ovog puta kao član milanskog Intera. Dve sezone je bio u "neroazurima", ali nije uspeo da im pomogne da se dokopaju nekog trofeja, pa je 2001. godine otišao u francuski Monako. Dve godine je proveo u redovima "kneževa" i za to vreme uspeo je da uzme Liga kup 2003. Pri kraju bogate karijere nastupao i za austrijsku Admiru jednu sezonu, kao i nemački Alen u kojem je i završio karijeru 2005. godine. 

Informer

Jugović protiv Zinedina Zidana

Takođe, 11 godina je bio član seniorske A reprezentacije. U dresu "plavih" debitovao je 8. avgusta 1991. godine na meču sa tadašnjom Čehoslovačkom, dok je selektor bio legendarni Ivica Osim. Jugović je za nacionalni tim odigrao 41 utakmicu i uspeo je da postigne tri gola. Učestovao je na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj i dve godine kasnije na Evropskom šampionatu u Belgiji i Holandiji, kada je naš tim zaustavljen u četvrtfinalu posle debakla od "lala" sa 6:1. Poslednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 13. februara 2002. protiv Meksika.

Informer

Jugović protiv Pepa Gvardiole na EP 2000. godine 

Jugović posle završene igračke karijere, za razliku od drugih saigrača, nije uplovio u trenerske vode. Jedno vreme je bio potpredsednik Crvene zvezde, ali je posle toga odlučio da se povuče iz fudbalske javnosti.