30.08.2024.

21:08

Foto: printscreenJ

Sport

Gde je i šta radi biser Lacija koji je optužen da ima 42 godine!? Pokušali su da mu unište karijeru, ali on još uvek igra i uživa!

Sećate li se Džozefa Minale? Za one koji nisu čuli ništa o Kameruncu kratak uvod - reč je o nekadašnjem biseru Lacija koji je sa svojih 17 godina zaludeo Evropu. Kao tinejdžer stigao je u Rim, potpisao ugovor sa nebeskoplavima, ali pre nego što je pokazao svoj potencijal dospeo je u centar velikog skandala. Naime, snažnog vezistu mediji u Africi optužili su da je lažirao svoje papire te da umesto 17 ima čak 42 godine. 

Istina, na ruku Džozefa Minale ne ide njegov fizički izgled budući da nikako ne izgleda kao neko ko je rođen 1996. godine. Budući da u Laciju nisu mogli da utvrde starost svog fudbalera, Kamerunac je vrlo brzo pao u drugi plan, mesecima nije trenirao sa prvim timom, usledile su brojne pozajmice, a mnogi su očekivali da će vrlo brzo morati da označi i kraj svoje profesionalne karijere. 

Ipak, Minala je bio istrajan u odluci da dokaže nevinost. I u tome je uspeo. Nakon kratke epizode u italijanskom četvrtoligašu - Lučezeu, potom u letonskoj Liepaji, snažni Kamerunac preselio se na Maltu gde uspešno igra fudbal već godinu dana. Prošle sezone je branio boje trećeplasirane Slieme, a ovog leta potpisao je ugovor sa Gzira junajtedom. 

Sada već davne 2014. godine jedan afrički sajt objavio je informacije da je Minala lažirao svoje papire, a sve je dovelo do velike istrage Fudbalskog saveza Italije. U aprilu iste godine Kamerunac je oslobođen svih optužbi, ali je ljaga bačena na njegovo ime uspela da mu uništi šansu u dresu Lacija. Iako su Rimljani stali uz svog fudbalera, Minala nikada više nije dobio šansu na "Olimpiku". 

"Bio je godinama u sirotištu u Kamerunu, a onda je morao da se suoči sa brojnim problemima u  Italiji. Njegovo lice nije lice deteta od 17 godina, ali je to trag prethodnog života koji nije bio srećan. To je to. Tačka. On je klinac, želi da igra fudbal kao što ga je igrao prethodnih godina", pisao je svojevremeno jedan italijanski novinar zadužen za praćenje Lacija. 

Dugo godina Kamerunac nije želeo da govori o brojnim problemima koje su pratile njegovu karijeru, a onda je u razgovoru za "Kalčomerkato" ispričao da je sporna situacija uspela da mu uništi blistavu budućnost. 

- Bio sam mlad i nisam mogao da zamislim kakav odjek će to imati. Uveren sam da je priča o godinama zauvek ukočila moju karijeru. Osuđivali su me zbog afere, a nikada zbog mojih nastupa. U prvoj godini kao profesionalac u Bariju odigrao sam 19 utakmica i postigao četiri gola. Da li sam očekivao više? Definitivno. Svaki put sam išao na pozajmice, igrao dobro, ali nikada nisam dobio šansu kao mnogi drugi u Laciju. Nisam dobio šansu koju sam zasliužio - rekao je tada Minala. 

Na svu sreću, kamerunski vezista nikada nije odustao od svog sna da se profesionalno bavi fudbalom. Iako je karijera trebala da mu ide u drugom smeru, Minala se ne žali i uživa u životu.