31.08.2024.

20:53

Foto: EPAIMAGES/Reuters

Sport

Nova era na "Velodromu"! Marsej promenio grb zbog 125 godina postojanja (FOTO)

Planovi bogatih vlasnika Pariz Sen Žermena da klub sa "Park Prinčeva" postane šampion Evrope još uvek nisu ispunjeni. Dakle, jedini francuski predstavnik koji je došao do pehara Lige šampiona ostaje - Olimpik Marsej. Popularnos "svetaca" u svim krajevima sveta raste poslednjih godina, ali je velikan sa Azurne obale još uvek vodeći fudbalski brend u svojoj zemlji. 

Marsej je osnovan davne 1899. godine, a ove sezone proslavlja 125 godina postojanja. U tu čast, čelnici kluba u dogovoru sa navijačima rešili su da promene grb, a izabranici Roberta de Zerbija večeras će prvi put na grudima nositi novi logo kluba. 

Velikan sa "Velodroma" u riznici trofeja pored pomenute Lige šampiona osvojene 1993. godine ima i devet titula u Francuskoj, deset trofeja osvojenih u Kupu, tri Liga kupa, a navijači u Srbiji pamte okršaj Crvene zvezde i Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona iz 1991. godine. Beogradski klub tada je na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju slavio nakon boljeg izvođenja penala. 

Novi grb razlikuje se po mnogo čemu u odnosu na prethodni. Pre svega, na vrhu grba nalazi se francuska trobojka, slovo M još uvek dominira, ali će sada prepoznatljiv logo biti na štitu uz brojke kada je Marsej osnovan. Naravno, parola kluba koja glasi "Pravo do cilja" još uvek se nalazi na grbu, no, ovoga puta nešto diskretnije u odnosu na ranije godine.