01.09.2024.

07:55

Foto: profimedia

Sport

Velika tuga! Fudbaler Sol Bamba preminuo pred utakmicu

Bambi je u petak pred utakmicu sa Manisom pozlilo, hitno je primljen u bolnicu, a preminuo je dan kasnije.

"Naš trener Sulejman Bamba, kome je u petak pozlilo pred meč sa Manisom i koji je tada prevezen u Manisa Celal Bajar univerzitetsku bolnicu, nažalost je tamo izgubio borbu za život. Naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima“, naveli su kratko iz Adane.

Nekadašnjem reprezentativcu Obale Slonovače 2021. godine dijagnostifikovana je bolest limfoma, odnosno Nehočkinovog limfoma. Zbog kancera krvi bio je podvrgnut hemoterapijama, nakon čega se uspešno oporavio i nastavio karijeru. Igrao je za Kardif i Mildlzbro, a potom se okrenuo trenerskom poslu, gde je pre Adane bio pomoćni trener u Kardifu.

Rođen je u Francuskoj, a karijeru počeo je u PSŽ-u nakon što je čak osam godina proveo u mlađim kategorijama tog kluba, a  dve godine igrao za tim iz Pariza. Usledili su Danfermlin Atletik, Hibernijans, Lester, Trabzon, Palermo, Lids, Kardif i Midlzbro. Najdublji trag ostavio je u Kardifu sa kojim je igrao i Premijer ligu. Nosio je kapitensku traku i bio jedan od najzaslužnijih za plasman kluba u Premijer ligu. Bio je reprezentativac Obale Slonovače, a karijeru je završio sa 46 mečeva. Bio je deo tima na dva Svetska prvenstva, na dva Kupa afričkih nacija, jednim Olimpijskim igrama i nekoliko velikih takmičenja mlađih kategorija.