03.09.2024.

09:01

Foto: Tanjug/AP

Sport

Preživeo sam bitku za Beogradu! Ovako su Španci najavili meč sa Srbijom (FOTO)

Na tribinama "Marakane" bilo je tada oko 100.000 navijača, ne čudi, svi su želeli da budu deo istorije, jer je eventualni trijumf od dva gola razlike donosio plasman u Argentinu.

Odigrale su reprezentacije Jugoslavije i Španije mnogo zanimljivih i dramatičnih mečeva, ali je španska Marka pred dvoboj u Beogradu (četvrtak, 20.45 ) izdvojila baš ovaj. Verovatno zbog tenzija i incidenta.

"Preživeo sam bitku za Beograd", naslov je na naslovnoj strani tiražne španske "Marke". 

"Bitka za Beograd" - tako Španci zovu duel nekadašnje Jugoslavije i njihove reprezentacije 1977. godine. Naime, meč je obeležio incident na kraju utakmice. Španija je slavila a 1:0 a jedini pogotak postigao je Ruben Kano Martinez u 70. minutu utakmice. Međutim, samo nekoliko minuta kasnije dogodio se momenat koji se pamti. Huan Gomes Gonsales Huanito je prilikom izlaska iz igre gestikulirao ka publici sa palcem na dole, da bi mu neko sa "zapada" odgovorio staklenom flašicom koka-kole direktno u glavu.

Meč je pekinut, napadač Španije je ležao na zemlji. Nastao je opšti metež na terenu, delovalo je da će doći do prekida utakmice, ali su fudbaleri obe ekipe nekako priveli meč kraju, jer, kako su kasnije igrači pričali, do kraju su jedni druge provocirali, vređali, gurkali...