03.09.2024.

10:17

Foto: EPAIMAGES

Sport

Udarali su nas, grebali, pljuvali... Španac se prisetio legendarnog meča sa Jugoslavijom

Reprezentacija Srbije u prvom kolu Lige nacije u elitnoj A grupi igra sa šampionom Evrope. Tiražna" španska "Maraka" se pred duel sa "orlovima" prisetila upravio "Bitke za  Beograd", kako zovu utakmicu dve reprezentacije iz pomenute 1977. godine, koja je igrana u okviru kvalifiakcija za Svetsko prvenstvo.

Susret je inače obeležio i jedan idcident. Huan Gomes Gonsales Huanito je prilikom izlaska iz igre gestikulirao ka publici sa palcem na dole, da bi mu neko sa "zapada" odgovorio staklenom flašicom koka-kole direktno u glavu. Meč je odigran 30. novembra na "Marakani", drugog dana Dana Republike tadašnje, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. 

- Meč je bio neverovatan. Najteži i najneugodniji koji sam igrao. Bio je državni praznik, svi su gledali utakmicu, slavili... Bili su sigurni da će pobediti. Jugoslavija je imala sjajnu ekipu, igrali su kod kuće samo sedam dana pre toga su pobedili Rumuniju sa 6:4, atmosfera je bila naelektrisana - rekao je Kano pre nekoliko godina.

Španac smatra da je upravo pomenuta atmosfera sputala igrače Jugoslavije.

- Pogrešili su, upali su u preteranu euforiju. Tribine su bile krcate satima pre meča, igrači su bili naoštreni. Ali, pripremili su meč kao da je rat, od starta su igrali grubo, više vremena su proveli udarajući nas nego igrajući fudbal. Kustudić mi je priznao da su mislili da će utakmicu dobiti tučom, a ne fudbalom. Bilo je strašno, udarali su nas, grebali, pljuvali, čupali za kosu... Nikad nisam doživeo nešto tako - prisetio je strelac istorijskog gola. 

Za Jugoslaviju su tada igrali: Ivan Katalinić (Hajduk Split),  Dražen Mužinić (Hajduk Split),  Mario Boljat (Hajduk Split),  Aleksandar Trifunović (Partizan Beograd),  Nenad Stojković (Partizan Beograd),  Jusuf Hatunić (Partizan Beograd),  Danilo Popivoda (Ajntraht Braunšvajg, Nemačka),  Momčilo Vukotić (Partizan Beograd) od 62. minuta, Sead Sušić (Crvena zvezda Beograd), Vahid Halilhodžić (Velež Mostar) od 62. minuta, Miodrag Kustudić (Rijeka),  Ivica Šurjak (Hajduk Split) i  Safet Sušić (Sarajevo). Selektor: Marko Valok.

Španija: Miguel Anhel, Marselino, Miguelito, San Hose, Kamaćo, Leal, Piri (Olmo od 15. minuta), Asensi, Kardenoza, Huanito (Dani od 75. minuta), Ruben Kano. Selektor: Ladislav Kubala.