03.09.2024.

14:53

Foto: ATA Images

Sport

Piksijev debitant puca od samopouzdanja! Nijedan igrač nije brži od mene u Aston Vili! (VIDEO)

Srpski Orlovi, pod vođstvom selektora Dragana Stojkovića, kreću u bitku protiv evropskih giganata: Španije, Danske i Švajcarske.

Prvi izazov biće duel sa aktuelnim prvacima Evrope, Španijom, na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu, 5. septembra, dok će tri dana kasnije u Kopenhagenu ukrstiti koplja sa Danskom.

Za Kostu Nedeljkovića, momka koji je ovog leta postao deo engleskog velikana Aston Vile, san postaje stvarnost.

- Osećaj boravka u Pazovi mi je poznat, ovde smo se uvek svi lepo osećali, prvo kroz mlađe selekcije, a sada Bogu hvala i sa A reprezentacijom – ističe Kosta Nedeljković.

Prisetio se bek reprezentacije Srbije događaja koji mu je pre dve godine obeležio karijeru, reč je o EP za kadete u Izraelu.

- I pored teške grupe, ostvarili smo dobar rezultat, izborili nokaut fazu, kasnije polufinale…Kliknuli smo kao grupa, bili dobri kroz dva kruga kvalifikacija, zatim na samom prvenstvu, ubedljivi u teškim mečevima. Veliko iskustvo za generaciju, nešto što ćemo da pamtimo čitav život.

Srbija je tada imala prilike da se suoči sa Španijom, što će biti slučaj i za par dana.

- Znači mnogo, dosta igrača iz tog perioda sada igra na najvišem nivou, hvala Bogu tu smo i mi koji sada nastupamo u ozbiljnim klubovima. Sećam se da su za Tursku u Izraelu igrali Guler i Jilmaz, danas igrači Reala i Juventusa…Ima naravno još igrača, ali generalno značajno je to bilo iskustvo.

Informer

 

Znamo da je Kosta nastupao za U19 selekciju, ali je preskočio ostale selekcije i stigao do prvog tima Srbije.

- Bio sam i na širem pred Evropsko prvenstvo, teški trenuci za mene zbog povrede. U januaru sam potpisao za Aston Vilu, ostao u Crvenoj zvezdi šest meseci, ali već u februaru sam imao povredu koja me je više od dva meseca odvojila od terena. Posle kasnog oporavka nije bilo realno da budem spisku na Evropsko prvenstvo, ali evo dva-tri meseca kasnije tu sam, zdrav i spreman da pomognem reprezentaciji.

Piksi je navodno spreman da promeni formaciju zbog talenta kakav je Nedeljković.

- Ja sam skroman, ali mora da vam imponuje kad čujete tako nešto, da selektor zbog vas želi da menja formaciju, pogotovo zbog igrača koji ima 18 godina. Sve to mi daje veliku motivaciju i samopouzdanje da pružam 300 odsto na terenu. Trudiću se da dam svoj maksimum i pomognem saigračima na terenu.

Informer

Kosta Nedeljković

Kvalitete mladog beka znamo, ali on je sam govorio o svojim manama.

- Da, brzinske, motoričke sposobnosti su ono što svi vide, ali sve zahteva veliki rad, usavršavanje pogotovo kod nas mladih igrača. I tehnika i centaršut i postavka…Imam u Aston Vili odlične trenere, posvećen nam je ceo stručni štab i mislim da imam sve što je potrebno za napredak.

Nedeljković je govorio o tome da li postoji neko brži od njega u Aston Vili.

- Nijedan! Nema bržeg. A radimo sve …Centaršuteve, jedan na jedan…posle svagog treninga i utakmice imamo analize koje pomažu da se greške isprave, sve mora biti bolje, tako se samo napreduje.

Imao je lepe reči o treneru Aston Vile, Unaja Emerija.

- Kad bi bila jedna reč, onda je to strast. Ima jako dobar odnos sa svim igračima, svima hoće da pomogne, on je na stadionu od jutra do mraka, svima uvek dostupan. Strast i ta žar u njemu, uvek uz vas sa pravim savetom, stalno govori šta i kako treba da se radi, demonstrira, ako treba i nacrta. Sjajno skautira rivale, mislim da je taktički perfektan.

Informer

Kosta Nedeljković

Premijer liga je poseban doživljaj.

- Moje mišljenje je da je najbolja. I najteža. Sanjao sam ove trenutke, imao minutažu u sve tri utakmice, sve ide svojim tokom.

Kosta je otkrio ko je ostavio najjači utisak na njega na Ostrvu.

- Igrao sam ranije i sa Zvezdom protiv Sitija, utakmice u Ligi šampiona. Generalno, ono što je najsvežije, duel sa Vardijem, iznudio sam taj žuti karton…Imao sam devet, deset godina kada je Lester ušao iz Čempionšipa i postao senzacija, osvojio Premijer ligu sa Vardijem i ostalim igračima, svima poznatim. I sada igram protiv tog Vardija, legende, nestvarno. Definitivno mi je do sada najači utisak iz Premijer lige.

Kada je reč o saigračima, jednog čoveka je posebno istakao.

- Dibu Martinez. Svima nam je kao otac. Svima želi da pomogne, mi bi rekli „pozitivno lud“, sjajan momak, šampon. Neverovatan golman. Mene fascinira njegova motivacija, on je među najboljima golmanima sveta, izuzetan profesionalac, veoma vredan i posvećen, strašan radnik.

Utakmice u Zvezdi protiv najjačih timova Evrope su imale veliku važnost za njega.

- Mnogo, u dresu Zvezde protiv Sitija, Lajpciga, Jang Bojsa, Borusije iz Dortmunda…sada u Premijer ligi. Probio sam led, mislim da sam sada opušteniji na terenu.

Informer

Kosta Nedeljković i Pep Gvardiola

Naravno, jedna od tema razgovora bio je sudar sa Španijom i kako zaustaviti prvaka Evrope.

- Osvojili su ubedljivo Evropsko prvenstvo, generalno su igrali najatraktivniji fudbal u svakom pogledu. Protiv Dani Olma sam igrao sa Zvezdom, moj saigrač iz Aston Vile Tores je sada dobio poziv…Španija je velki tim, ali ne treba ni precenjivati sve…Respekt da, možda su najbolji trenutno na svetu, ali ako budemo kompaktni i radili ono što se traži od nas na terenu, mislim da možemo svakome da se suprotstavimo.

Nedeljkoviću je žao što nema njegovog sugrađanina Aleksandra Mitrovića na spisku.

- Jeste, ima jedna slika od pre desetak godina, tad je bio u Anderlehtu, njegova braća od tetke žive u mojoj ulici u Smederevu, često je dolazio, a ja igrao fudbal na ulici…Posle sam dobio i šorts, dres Njukasla.

Liga šampiona se vraća na "Vila park"!

- Žreb je bio dobar za nas, nadam se prolasku, imamo kvalitet, kad kliknemo svi, verujem da možemo da napravimo problem svakoj ekipi.

Radovan Krivokapić je i instirirao da se tokom nekog obroka ili pauze obavezno ispriča neki vic.

- Saznali ste za to…Veoma sam pozitivan po prirodi. Posle svake pobede selektor je tražio da ispričam jedan ili dva vica, bilo je lepo, drago mi kada se svi smejemo. Dobro je to za atmosferu, a pokazalo se i za rezultat – kaže na kraju uz osmeh, Kosta Nedeljković, nova velika nada srpskog fudbala, prvotimac nekadašnjeg prvaka Evrope, Aston Vile.