03.09.2024.

14:35

Foto: ATA Images

Sport

Nemački đak ostvario dečački san: Oduvek sam maštao da igram za Srbiju!

Defanzivac Anderlehta dobio je priliku da se nađe u grupi od 25 igrača, koji konkurišu za predstojeće utakmice u A diviziji Lige nacija, protiv Španije u Beogradu (5. septembar, 20.45) i Danske u Kopenhagenu (8. septembar, 18.00).

Momak rođen u Nemačkoj, prošao je omladinsku školu Štutgarta, ali je ipak odlučio da nastupa za Srbiju, odakle su mu roditelji. Njegovi koreni vezani su za našu zemlju, igrao je za sve mlađe selekcije, a sada priznaje da mu se pozivom za A tim ostvario dečački san.

Čim je saznao da će biti na spisku "orlova, Jan Karlo je na svom Instagram profilu objavio i fotografiju iz detinjstva, na kojoj nosi srpski dres, a u društvu je bake i deke.

- Imao sam priliku da upoznam selektora Stojkovića još dok sam bio član Milana. Za mene je to što sam u reprezentaciji ostvarenje sna, ne mogu da verujem da sam u društvu ovih momaka, profesionalaca, zvezda evropskog fudbala... Veoma sam zahvalan na ukazanom poverenju i spreman sam da dam sve od sebe - kaže Simić u razgovoru za zvanični sajt FSS, a potom dodaje da mu je otac pričao o Piksiju iz igračkih dana:

- Kad sam mu rekao da smo razgovarali u Torinu, nije mogao da veruje. Još kad sam mu pokazao slike...

Talentovani štoper spreman je za veliki izazov i tvrdi da se ne plaši duela sa aktuelnim prvakom Evrope.

- Španija je top tim. Ipak, ako mi budemo na svom maksimumu, možemo da igramo protiv svake selekcije. Bez straha, sa verom u sebe i svoje mogućnosti. Naš rival je na EP nadigrao praktično svaki tim. Imaju fantastične pojedince, pokupili su i sve individualne nagrade. Protiv Jamala sam igrao tokom priprema u Americi, ali meni se mnogo sviđa i Niko Vilijams. Generalno, na svim pozicijama su jaki, sve su to igrači vrhunske klase - jasan je Simić.

Svestan je nekadašnji član Milana da "orlovi", posle plasmana na Mundijal i EURO, žele da vežu i odlazak na treće veliko takmičenje, a upravo će dueli u Ligi nacija poslužiti kao dobar test za ono što sledi.

Informer

Jan Karlo simić na prvom treningu "orlova"

- San svakog igrača je da igra na SP ili EP. Recimo, za mene i Nedeljkovića to bi bio prvi veliki turnir. To je cilj Saveza, selektora, nas igrača i verujem da možemo to da ostvarimo - naglašava Simić.

Iako je ovog leta otišao u Belgiju, gde je sa Anderlehtom potpisao ugovor do juna 2029. godine, ne krije da su mu dve sezone provedene na "San Siru" bile od ogromne koristi za razvoj.

- Dobio sam poziv od Paola Maldinija da dođem u Milan. To je igrač kog sam obožavao, gledao milion puta na jutjubu. Bio sam u teretani kada mi je otac rekao. Nisam mogao da verujem, čujem mu glas, pita me da li bih došao u Milan…Rekao mi je posle, zabavljaj se na terenu, strast je ključni faktor svakog uspeha. Mislim da je radna etika najvažnija, koliko daješ od sebe, kakav ti je mentalitet, karakter... Ako daješ maksimum, stižeš do cilja. Takođe, i rad sa Injaciom Abateom mi je mnogo pomogao. Bio je defanzivac, ima veliko iskustvo iz Serije A, a njegovi saveti su mi značili da napredujem u Primaveri, a potom uđem u prvi tim - objašnjava Simić.

Informer

Simić je golom obeležio debi za Milan

Debi za "roso-nere" bio je kao iz snova. U decembru prošle godine, duel sa Moncom i pogodak za trijumf od 3:0.

- Bio sam treći ili četvrti igrač u istoriji kluba kome se posrećilo da bude strelac na debiju za Milan. Naježim se i sad kada pomislim na taj trenutak. Možda je to najlepši dan u mom životu, rezultat nekog velikog rada, odricanja... Tada su uz mene bili i sestra, roditelji, porodica. Nestvaran osećaj, samo mogu da se zahvalim na ukazanoj šansi treneru Stefanu Pioliju, koji me kasnije pustio da igram i protiv Napolija, Salernitane... - poručuje Simić.

Ipak, sada je pred njim novi izazov i period dokazivanja u Župiler ligi.

- Želim kontinuitet, punu minutažu, zbog sam tražio promenu i mislim da je Anderleht pravi izbor. Igramo i Ligu Evrope, belgijska liga je veoma dobra, kvalitetna i za mladog igrača top adresa. Dobro smo počeli, nemamo poraz, a kao ekipa još rastemo, jer imamo mnogo novih igrača. Sve to treba da se uklopi. Protiv Dinama iz Minska za plasman u Ligu Evrope zabeležio sam i asistenciju, ali moj zadatak je prevashodno defanziva - podvlači Simić.

Informer

Jan Karlo ovog leta prešao u Anderleht

Na kraju, on je otkrio i kako je dobio ime Jan Karlo, ali i kako saigrači u reprezentaciji mogu da ga zovu.

- Rođen sam u Nemačkoj, mislim da su mi roditelji dali to ime jer su verovali u moju budućnost, a ona je eto, baš internacionalna. Nemačka, Italija, Belgija... Lako je za seo svet, Jan Karlo. Kako da me zovu u Srbiji? Samo Karlo - zaključuje Simić.