04.09.2024.

12:11

Foto: ATA Images

Sport

Tanjga žestoko opleo po Piksiju! Sujetni, preplaćeni i nestručni "Mister"

Samo je bilo pitanje trenutka kada će se dogoditi haos u FSS i isplivati neki prljav veš na površinu, posle neuspeha srpske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Selektor Dragan Stojković Piksi (59) uspeo je da "preživi", ostao je na klupi i sada počinje novi ciklus u diviziji A Lige nacija, dok su najgore prošli Miroslav Tanjga (60) i Jovan Šurbatović (56).

Direktor sportskog sektora i generalni sekretar dobili su otkaz, dok je pre njih ostavku ponudio i potpredsednik Branislav Nedimović (46). Ali, tu nije kraj. Tanjga se sada oglasio i žestoko opleo po kormilaru državnog tima.

- Radi zaštite ličnog i profesionalnog integriteta, kao i integriteta FSS ili bar onoga što je od njega ostalo, primoran sam da reagujem i podsetim javnost da je rezultat ostvaren u Nemačkoj za nas bio katastrofalan. O tome sam javno govorio pred nadležnim telima FSS i srpskim medijima, jer je to nepobitna istina, što mi je uzeto za greh. Taj neuspeh ne može da se brani ucenama, već preuzimanjem lične odgovornosti bez obzira na visine ugovora selektora i njegovih direktora. Sujeta, osionost i nedostatak samokritike preplaćenih "stručnjaka" dovela je do toga da nam se najbolja selekcija za kratko vreme prepolovi. Igrači su bili i ostaju žrtve njegove nestručnosti i arogancije - poručio je Tanjga za portal "Telegraf.rs".

Informer

Miroslav Tanjga i Jovan Šurbatović

Nekadašnji fudbaler Vojvodine i Crvene zvezde nije zamerio je Piksiju što nije preuzeo odgovornost za loše rezultate.

- On se nažalost najmanje bavio trenerskim poslom, igračima i taktikom, a najviše kadrovanjem u Savezu. Svuda je video zaveru, sklanjao je sve koji ne misle kao on, a okružio se ljudima koji ga zovu "Mister" i koji hrane prenaglašen ego. I uvek su drugi krivi, svi osim njega - naglasio je Tanjga.

On je dodao da je razočaran i ljudima koji sede u Izvršnom odboru FSS.

- Razočaran sam nedostatkom autoriteta predsednika i članova IO da se suprotstave samovolji i ucenama egocentričnog i samozaljubljenog selektora. Kao neko ko se tek vratio u srpski fudbal osećam se zatečeno načinom na koji Savez u Srbiji funkcioniše, gde se selektor ponaša kao predsednik, a članovi IO kao puki poslušnici i dizači ruku. Očigledno je da smo za loše rezultate u Nemačkoj jedino krivi generalni sekretar i ja. Ako će ta odluka spasiti srpski fudbal, ja sam spreman da platim tu cenu - rekao je Tanjga.

Informer

Tanjga, Stojković, Bjeković, Džajić i Stojanović

Na kraju se dugogodišnji asistent i kum pokojnog Siniše Mihajlovića osvrnuo i na kvalitet igračkog kadra.

- Definitivno, mi imamo odlične igrače, ali i katastrofalno stručno vođenje. Fudbalska javnost to dobro prepoznaje, za razliku od profesionalnih dizača ruku koji to ne znaju, ne žele ili ne smeju da vide. Reprezentativcima želim sreću i uspeh u Ligi nacija - zaključio je Tanjga.