04.09.2024.

17:21

Foto: tanjug

Sport

Piksijev raport pred Španiju: Osetim mnogo mržnje, ali neću dozvoliti da mi kvare fokus!

Fudbalska reprezentacija Srbije u čevrtak igra prvi meč u A diviziji Lige nacija protiv Španije na beogradskoj "Marakani", a tim povodom novinarima se danas obraća selektor Srbije - Dragan Stojković Piksi. 

- Moramo da prihvatimo da nekih igrača više neće biti, čudno zvuči kada vidimo ko sve neće igrati, ali moramo da menjamo. Obećao sam da će doći do promena nakon Evropskog prvenstva. Smatram da je ovo idealna prilika da kroz ozbiljno takmičenje pogledamo formu i igrački potencijal. Nije nikakva tajna, odbranbena linija je poznata, tu su Birmančević, Lukić, Ilić... Na meni je da svima njima pružim šansu i sa svima njima pronađem pravi recept - rekao je selektor Srbije, a potom dodao. 

- Znate i sami da imamo puno problema sa igračkim kadrom, a uz to Veljković i Maksimović neće biti tu zbog povreda, nisu u konkurenciji za naredne dve utakmice. Terzić je takođe pod znakom pitanja, ali o njegovom stanju ćemo znati više tek sutra. Da bi bili konkurentni moramo da znamo na obe strane terena. 

Iako se prvo pitanje odnosilo na kadrovske promene unutar Fudbalskog saveza Srbije - Dragan Stojković Piksi nije želeo mnogo pažnje da poklanja rečima bivših funkcionera Tanjge i Šurbatovića. 

- Ne bih da komentarišem to, posebno ne preko medija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, tu bih stavio tačku na priče. Što se problema tiče imamo ih za izvoz, obogatili bismo se kada bi ih prodali. Od kako sam došao na klupu problemi su stalni, ništa me ne iznenađuje, ali ne želim da polemišem na tu temu. Ja sam trener, ne bavim se kadrovskim pitanjima i rešenjima. Ne vodim Fudbalski savez Srbije - poručio je selektor Srbije. 

Otkrio je Stojković i da će novi kapiten biti Nikola Milenković, a zamenik Predrag Rajković pre nego što je analizirao narednog protivnika. 

- Tačno je da su najbolji u Evropi, to su pokazali. Imaju neverovatan skup talenta, superiorni su u tehničkom smislu, prava fudbalska moć. Imali su oni dobrih generacija i pre ove, ali ova je protkana mladim igračima. Hrabar potez De la Fuentea bio je da nakon Svetskog prvenstva regeneriše tim. Mnogo kvalitetnih igrača, igraće svoju igru i očekuje nas teška utakmica. Radujem se meču, biće to šansa za nas i nove igrače da pokažu i dokažu zašto na njih računamo - rekao je Stojković. 

UŽIVO

18:04 - Vratio se potom Dragan Stojković Piksi na probleme koji kvare atmosferu unutar Fudbalskog saveza Srbije. 

- Ne postoji nijedan sistem koji daje garanciju da ćete biti pobednik, nađite i mi ćemo ga implementirati u svakoj utakmici. Postoji samo fudbalska inteligencija koja pravi razliku, za tako nešto morate imate igrače da naprave implementaciju ideja koje tražite. Ne možete na silu ništa, ne možete da tražište nešto što on ne može. Kad imate kvalitet, onda morate biti ludak da to srušite. Vidite ekipe u svetu, reprezentacije koje imaju esenciju, fudbal je mnogo prost. Ali znate kada? Kada je jednostavan, e ta jednostavnost je najteža stvar u fudbalu. Meni kao nekom ko je iz fudbala i ko prati, ko voli da gleda fudbal i našu ligu i srpski fudbal i po Evropi. Meni je bio užitak da gledam kako Španija igra, kakva je to lepota, tehnički potezi. Brzina i sve ostalo. To je lepo videti i kada vidite tako nešto, treba reći bravo, čestitam, a ne da budete ljubomorni i sujetni. Na nama je da učimo i shvatimo neke stvari, da velika posvećenost, veliko požrtvovanje, taj kvalitet koji imate da ga usmerite ka timu i da ga usmerite ka državi. Da tad date poslednji atom snage, poslednju kap znoja. Tako da... Ljudi će gledati ovako ili onako, na njima je da komentarišu. Vidim puno zla, tačnije, mržnje. Ali, to je jednostavno tako. Učinićemo sve da Srbija izgleda dobro, da se suprotstavi najvećoj fudbalskoj sili u Evropi i ovi momci koji budu na terenu i oni koji budu ulazili, zaslužuju podršku i zaslužuju da im se da aplauz i da im se da ona vrsta iskrene podrške. Na njima je da iskoriste šansu da pokažu zašto su ovde.  

18:00 - Novi kapiten reprezentacija Srbije Srbije biće Nikola Milenković. 

- Kapiten će biti Nikola Milenković, ima najveći broj utakmica u reprezentaciji. Zamenik je Predrag Rajković - otkrio je Piksi, a potom dodao.

- Jedno je pričati, a drugo je raditi i uraditi. Šansa postoji, imate 90 minuta da pokažete talenat i da pokažete ono zbog čega ste tu. Neki igrači će biti po prvi put, moralo je doći do toga. Ne bežim od te odgovornosti i da neko ko nije do sada igrao da mu pružim šansu. Kad ćete? Debitovaćeš kad pokažeš kvalitet bez obzira na godine. Tako da će biti i onih debitanata sutra i to protiv velike Španije. 

17:58 - Budući da je veliki broj iskusnih igrača van sastava za sutrašnji meč, selektor je otkrio od koga očekuje da ponese teret u budućnosti. 

- Moramo da prihvatimo da nekih igrača više neće biti, čudno zvuči kada vidimo ko sve neće igrati, ali moramo da menjamo. Obećao sam da će doći do promena nakon Evropskog prvenstva. Smatram da je ovo idealna prilika da kroz ozbiljno takmičenje pogledamo formu i igrački potencijal. Nije nikakva tajna, odbranbena linija je poznata, tu su Birmančević, Lukić, Ilić... Na meni je da svima njima pružim šansu i sa svima njima pronađem pravi recept - jasan je bio selektor Srbije.  

17:54 - Pored već postojećih problema ukazala su se dva nova pošto duele protiv Španije i Danske propuštaju Miloš Veljković i Nemanja Maksimović. 

- Znate i sami da imamo puno problema sa igračkim kadrom, a uz to Veljković i Maksimović neće biti tu zbog povreda, nisu u konkurenciji za naredne dve utakmice. Terzić je takođe pod znakom pitanja, ali o njegovom stanju ćemo znati više tek sutra. Da bi bili konkurentni moramo da znamo na obe strane terena - poručio je selektor "orlova".

Informer

 

17:50 - Španija je aktuelni šampion Evrope, novinare je interesovalo da li će Srbija sutra biti orijentisana na zaštitu svog gola budući da od sastava "furije" preti ogromna opasnost. 

- Tačno je da su najbolji u Evropi, to su pokazali. Imaju neverovatan skup talenta, superiorni su u tehničkom smislu, prava fudbalska moć. Imali su oni dobrih generacija i pre ove, ali ova je protkana mladim igračima. Hrabar potez De la Fuentea bio je da nakon Svetskog prvenstva regeneriše tim. Mnogo kvalitetnih igrača, igraće svoju igru i očekuje nas teška utakmica. Radujem se meču, biće to šansa za nas i nove igrače da pokažu i dokažu zašto na njih računamo - rekao je Stojković. 

17:47 - Da li loša atmosfera unutar Fudbalskog saveza Srbije loše utiče na atmosferu unutar nacionalnog tima. 

- Imali smo sastanke sa igračima, radili smo video analizu protivnika, danas ćemo sve to ponoviti, želim da im dam smernice šta i kako sutra. Ovo što se priča i piše ne treba da ih zanima, ali nije nam prijatno. Moja poruka njima je da ostanu fokusirani na teren, neću dozvoliti da me bilo ko izbaci iz takta i poremeti strategiju - objasnio je Dragan Stojković. 

17:45 - Prvo pitanje odnosilo se na kadrovske promene unutar Fudbalskog saveza Srbije. Smenjeni su Tanjga i Šurbatović, a nakon sednice pale cu brojne optužbe na račun selektora. Ipak, Dragan Stojković nije želeo da ulazi u raspravu. 

- Ne bih da komentarišem to, posebno ne preko medija. Svako ima pravo na svoje mišljenje, tu bih stavio tačku na priče. Što se problema tiče imamo ih za izvoz, obogatili bismo se kada bi ih prodali. Od kako sam došao na klupu problemi su stalni, ništa me ne iznenađuje, ali ne želim da polemišem na tu temu. Ja sam trener, ne bavim se kadrovskim pitanjima i rešenjima. Ne vodim Fudbalski savez Srbije - poručio je selektor Srbije. 

17:42 - Na startu obraćanja, selektor Srbije uputio je saučešće porodici Bore Đorđevića koji je jutros premiuo u Ljubljani. 

- Danas nas je napustio velikan... Imao sam privilegiju da sam lično poznavao Boru Đorđevića, njegovoj porodici želim da uputim saučešće. 

17:40 - Nije želeo Saša Lukić da otkriva planove za sutrašnji meč, ali ističe da će Srbija ići na pobedu na "Marakani". 

- Opredeljenje je deo taktike, ali smatram da Srbija na svakoj utakmici mora na pobedu. Selektor odlučuje kako ćemo igrati sutra, videćemo kako ćemo delovati. Spremni smo i jedva čekamo da izađemo na teren - podvukao je Lukić. 

Informer

 

17:37 - Brojne promene unutar reprezentacije nisu uticale na atmosferu, Lukić ističe da veruje u nove momke budući da se osetila sveža energija na okupljanju. 

- Ovo je novo takmičenje za nas, ali je izuzetno važno. Mlade snage su tu, mnogo će nam pomoći, od prvog dana sam video veliku želju za dokazivanjem. Spremni su da daju najbolje što mogu, oseti se nova energija... Borili smo se da dođemo u A diviziju, a sada želimo i novi iskorak. Moramo bez svih onih koji nisu tu, svako je zamenljiv, jedino je večna reprezentacija. Verujem u momke koji su tu, potrebna im je podrška i strpljenje - rekao je Saša Lukić. 

17:31 - Novinarima će prvo na raspolaganju biti fudbaler Srbije - Saša Lukić. Vezista Fulama analizirao je sutrašnjeg rivala. 

- Španija je pokazala najbolji fudbal i zasluženo osvojila Evropsko prvenstvo. Najbolja su ekipa na svetu, sigurno je da će biti teška utakmica za nas. Da bismo se nadigravali sa njima ili ih pobedili - moramo da budemo perfektni. Poznajemo rivala, igrao sam protiv većine 2017. na Evropskom prvenstvu. Moramo da pratimo njihov primer, na prethodna dva takmičenja nisu imali veliki uspeh, ali su iz trećeg puta došli do titule. Zadržali su zajedništvo i kvalitet koji ih je krasio u omladinskoj reprezentaciji - rekao je Saša Lukić. 

17:28 - Obraćanje selektora očekuje se kroz nekoliko minuta. Podsećamo, Srbija će na utakmici protiv Španije nasupiti u znano izmenjenom sastavu u odnosu na Evropsko prvenstvo budući da je zbog brojnih povreda veliki broj igrača otkazao nastup tokom septembarskog okupljanja. 

17:24 - Meč između naše selekcije i aktuelnog prvaka Evrope na programu je u četvrtak, 5. septembra od 20 časova i 45 minuta.

17:20 - Dobro došli na lajv prenos konferencije za medije selektora Srbije - Dragana Stojkovića Piksija.