06.09.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto©

Sport

Nije vreme za euforiju, ali se na kraju tunela pojavilo svetlo! Nova Srbija - nova energija!

Nema mesta za euforiju. Ne. Prečesto su nas fudbaleri bacali u krajnosti išli od sjaja do očaja, ali nakon jučerašnjeg remija protiv Španije na "Marakani" svetlo na kraju tunela se nazire. Morao je Dragan Stojković nakon Evropskog prvenstva da pravi restart, iz reprezentacije je otišao kapiten - Dušan Tadić, a zbog povreda nije bilo Mitrovića, Vlahovića, Sergeja Milinkovića-Savića, Veljkovića, Maksimovića... 

Zadatak na startu novog ciklusa bio je najteži mogući budući da je rival bila selekcija Španije - evropski šampion, ali neka nova Srbija pokazala je novo lice i odolela moćnom sastavu Luisa de la Fuentea. 

Priželjkivali su navijači, posebno nakon dobrih igra na Evropskom prvenstvu, da napad nove Srbije predvodi Veljko Birmančević. Brzonogi ofanzivac praške Sparte iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, a u istom ritmu nastavio je i na startu nove. Brojni otkazi doveli su do toga da alternative nema, odnosno, da popularni Birma, mora da dobije mesto u startnoj postavi. 

O tome kako je odigrao dovoljno govore reči selektora Stojkovića nakon meča: "Nisam lud da ga vadim iz tima". Izluđivao je svojom energijom i spremom Veljko Birmančević rivale večeras. Dani Karvahal nije mogao da parira u brzini, a Lamin Jamal u snazi nekadašnjem fudbaleru Čukaričkog. Bio je Veljko prava baterija za ostatak tima, to je pokazao u finišu prvog dela igre kada je fanatično proslavio dobru defanzivnu reakciju i zapalio navijače na zapadnoj tribini "Marakane". 

Informer

 

Velike zasluge za dobro izdanje Srbije idu na račun i Lazara Samardžića. Dugo vremena je javnost očekivala da vezista Atalante dobije prostora da se dokaže u dresu "orlova", a večeras je savršenom dijagonalom napunio oči okupljenih navijača. Da stvar bude bolja, upravo tu kontru je ispratio i imao šansu da sa ivice kaznenog prostora matira Raju. Sada nije pogodio, ali je potpuno sigurno da je Samardžić budućnost Srbije. 

Da "orlovi" imaju lidera i bez Tadića, Mitrovića, Vlahovića... Pokazao je štoperski tandem Milenković-Pavlović. Novopečeni kapiten Srbije komandovao je vazdušnim prostorom u Beogradu, dok je snažni defanzivac Milana odolevao naletima jednog od najboljih fudbalera današnjice - Lamina Jamala. 

Na sve to treba dodati i sjajno izdanje Predraga Rajkovića koji je nastavio da brljira među stativama baš kao i pre dva meseca na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Golman Al Hilala bio je poslednja linija odbrane, a uspeo je u svojoj nameri da osujeti nalete "furije" kada god bi defanzivci kapitulirali. 

Imala je Srbija sinoć i jednog debitanta pošto je prvi nastup u dresu Srbije zabeležio Kosta Nedeljković. Talentovani bek Aston Vile dobio je šansu usled skraćene rotacije i oberučke je prihvatio. Deluje da izdanak Zvezdine škole može da pokriva prostor uz desnu aut-liniju u narednoj deceniji. Ogroman zalog za budućnost isto kao Jan-Karlo Simić, Strahinja Eraković, Kristijan Belić i Petar Ratkov.

Informer

 

Novu ulogu dobio je Andrija Živković koji je igrao u ulozi ofanzivnog veziste i, utisak je, da mu je pomeranje pomoglo. Kapiten PAOK-a stvorio je stopostotnu šansu za Luku Jovića, ali je golgeter Milana nažalost nije iskoristio. 

Ne treba zanemariti ni značajan doprinos Saše Lukića i Ivana Ilića. Tandem na sredini terena pokazao je trkačke sposobnosti da se nosi sa najboljim veznim redom današnjice, a kreativnost Danija Olma svedena je na minimum.