07.09.2024.

21:04

Foto: EPAImages

Sport

Veleizdaja usred Dablina! "Zmije su se vratile" i srušile Irsku - Griliš i Rajs doneli pobedu Englezima! (VIDEO)

Dozvolila je UEFA promenu odluke ukoliko igrač nakon izlaska iz mlađih kategorija odluči da obuče dres neke druge reprezentacije. Uostalom... Tako je Lazar Samardžić zaigrao za Srbiju pošto je u omladinskim selekcijama nastupao za Nemačku. Nije, naravno, Samardžić jedinstven slučaj u svetu fudbala, ali se danas usred Dablina desio - presedan, ma, veleizdaja! Reprezentaciju Engleske do pobede na "Aviva Stadionu" predvodili su Džek Griliš i Deklan Rajs, dva momka koja su u prošlosti nastupali baš za reprezentaciju Irske! 

Deklan Rajs bio je strelac vodećeg gola u ranoj fazi utakmice. Vezista Arsenala rođen je u predgrađu Londona, ali je u mlađim kategorijama odlučio da nastupa za reprezentaciju Irske. Branio je boje "zelenih" u selekciji do 17, 19 i 21 godine, a kod selektora Martina O'Nila upisao je i tri nastupa za seniore pre nego što je 2019. prihvatio poziv Engleske. 

Efektan gol Rajsa sa ivice kaznenog prostora bacio je Engleze u trans, a Irce u dubiozu. As Arsenala nije želeo da staje na muku svojim nekadašnjm saigračima i navijačima pošto je nakon pogotka podigao ruke i nije želeo da slavi vođstvo svog tima. 

Ipak, muke Iraca postale su gore samo 15 minuta kasnije. Ovoga puta je Deklan Rajs bio u ulozi asistenta, a ispostaviće se - konačan rezultat, postavio je Džek Griliš. Ofanzivac Mančester sitija rođen je u Birmingemu, ali je kao i Rajs nastupao za omladinske selekcije Irske sve do 2016. godine kada je obukao dres reprezentacije Engleske u uzrastu do 21 godine. 

Za razliku od Rajsa, Džek Griliš je odlučio da proslavi gol i tako dosoli ranu navijačima Irske, mada, verovatno razlog leži u činjenici da je na startu utakmice grupa navijača razvila transparent sa tekstom "Zmije su se vratile", a na kom su se našle slike upravo Rajsa i Griliša. 

Zanimljivo je to da na klupi Engleske sedi još jedan nekadašnji reprezentativac Irske - Li Karsli. Provremeni selektor Gordi Albiona je poput Griliša rođen u Birmingemu, ali je devet godina nastupao za Irce i odigrao 40 utakmica.