08.09.2024.

19:52

Foto: profimedia

Sport

Danci nas vratili u realnost! Bledi "orlovi" pali u Kopenhagenu

Otputovali su novi "orlovi" u Kopenhagen posle sjajne utakmice u četvrtak i izborenog remija (0:0) protiv Španije, aktuelnog evropskog prvaka, u nadi da mogu i do još jednog iznenađenja na startu takmičenja. Ipak, na severu Evrope doživeli su hladan tuš, uvek neugodni Danci uspeli su lako da nadigraju mlade pulene selektora Dragana Stojkovića Piksija i tako pokažu da je meč sa "furijom" izgleda bio samo varka.

Borbena i hrabra Srbija, koja je samo 72 sata ranije zaustavila šampiona Evrope, večeras je delovala raštimovano i bezidejno, gotovo da nije stvorena nijedna smislena akcija, što su Danci znali da iskoriste i stignu do nova tri boda u Ligi nacija, pošto su prethodno dobili i Švajcarce. Činjenica da napadač Luka Jović za gotovo 90 minuta igre nije uspeo da pipne loptu, dovoljno govori o igri našeg tima. 

Informer

 

Selektor Dragan Stojković Piksi napravio je minimalne korekcije u sastavu u odnosu na duel sa "crvenom furijom", a jedinu izmenu napravio je u veznom redu gde je šansu dao Marku Grujiću od prvog minuta, dok je na klupi ostavio Andriju Žikovića.

Krcat stadion "Parken" i fantastična atmosfera dočekali su srpske fudbalere u Kopenhagenu, koji su nekako bojažljivo ušli u duel sa Dancima, potpuno suprotno od meča sa Španijom. Dopustili su domaćinu da od prvog minuta kontroliše utakmicu, konstantno pritiska i igra pred našim golom u uvodnim minutima igre. Prvi su zapretili "crveno-beli" u 14. minutu kada je Eriksen sjajnim centaršutem sa skoro centra pronašao napred Vestegora u šesnaestercu, ali je na sreću on bio neprecizan.

Informer

 

Ništa naš tim je posle 20 minuta uspeo da se oslobodi pritiska domaćina, a onda i da zapreti u 24. minutu. Usledila je brza tranzicija "orlova", lopta je stigla do Lazara Samardžića, koji je odlučio da šutira sa nekih 20 metara, ali je Šmajhel to lako odbranio. 

Bilo je evidentno da se naš tim muči u napadu. Svaki put kada bi osvojili loptu i krenuli napred, ubrzo bi je i izgubili u izostanku ideje. Koliko su "orlovi" bili bezopasni na terenu, najbolje govori i činjenica da Luka Jovića u prvih pola sata nije ni dodirnuo loptu. Nisu briljirali ni izabranici Larsa Knutsena u ofanzivi, ali su iskoristili jedan naš kiks u odbrani i stigli do vođstva.

Informer

 

Igrao se 36. minut kada je Kosta Nedeljković izgubio loptu na levoj strani kraj aut linije, zatim je Jusuf Polsen lepo proigrao petom Alberta Gronbeka, koji je i pored dvojice naših igrača u padu uspeo da šutira sa nekih 13, 14 metara i savlada Rajkovića. Pogodak Danaca proveravao se nekoliko minuta zbog potencijalnog ofsajda u začetku akcije, ali je i posle gledanja snimka u VAR sobi on priznat. Tako je naš tim na odmor otišao sa golom minusa. 

Selektor Stojkovića na startu drugog dela odlučio je da osveži ekipu, pa je umesto Grujića na teren poslao Živkovića, tako da je na terenu imao 11 momaka koji su i počeli meč sa Španijom u Beogradu. Ipak, ta promena nije mnogo značila, jer je je naš tim posle 15 minuta igre u nastavku ponovo kapitulirao. Posle odbitka lopta je stigla do Kristijansena, kojij e prošao po levoj strani i centrirao ka drugoj stativi, gde je na pravom mestu bio Poulsen i pored dvojice srpskih defanzivaca uspeo da uhvati "makazice" i sa nekih sedam, osam metara matira Rajkovića, koji je loptu ispratio samo pogledom. 

Piksi je istog trenutka posegao za dvostrukom promenom u nadi da će razmrdati uspavane orlove. Na teren su ušli Ratkov i Mitrović umesto Samardžića i Nedeljkovića. Mogli su "orlovi" u 65. minutu i možda da smanje prednost Danaca, posle kornera Saša Lukić je bio u odličnoj šansi, ali je sa peterca šutirao pored gola. Sve manje vremena i loša igra, uticala je i na nervozu naših momaka, koji su u kratkom razmaku dobili i tri žuta kartona - Lukić, Mitrović i Pavlović.

Informer

 

Pokušao je selektor Stojkovića da novim izmenama i ulascima Kristijana Belića i Đorđa Jovanovića unese energiju u naš tim, ali uzlaud. Nastavili su domaćini da kontrolišu utakmicu, drže loptu u svojim nogama i s vremena na vreme ako im se ukaže šansa da zaprete iz kontre. Imali su Danci priliku da u 87. minutu još jednom zatresu mrežu, ali ja na našu sreću Dorgu sa nekih desetak metara šutirao preko gola.