09.09.2024.

10:19

Foto: profimedia

Sport

Srbin pevao himnu i fascinirao Grke! Kupio ih je za sva vremena

Jovanović jeste debitovao pobedom nad Finskom u Ligi nacija od 3:0, ali nije pobeda samo fascinirala Grke. Srbin ih je kupio za sva vremena jer je pevao himnu. 

- Naravno da ću pevati himnu. Ovde živim toliko godina, moja deca su rođena ovde. Da je ne znam, bilo bi apsurdno. Ponosan sam što sam ovde i daću sve od sebe da pomognem timu istakao je on i dodao.  Moramo da rešimo mnogo stvari tokom utakmica, ali video sam da igrači daju svoj maksimum. Rezultat je ono što je važno. Imamo talenat i igrače koji mogu da odgovore zahtevima reprezentacije - kazao je Jovanović posle pobede.

Profesionalnu karijeru započeo je u Loznici 1980. godine, a od 1984. do 1989. bio je prvotimac beogradskog Rada. Potom je otišao u solunski Iraklis, u kojem je proveo punu deceniju i završio igračku karijeru. Kao trener je prvo vodio Niko Volos, potom Iraklis u dva navrata, APOEL iz Nikozije, takođe u dva navrata, Panahaiki iz Patre, Abu Dabi, Al Nasr, a od 2019. do 2020. je bio i selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata. U grčki fudbal se vratio 2021. godine, a do 2023. je bio trener Panatinaikosa.

"Iako je rođen u nekadašnjoj Jugoslaviji, Jovanović je Grčku prihvatio kao svoj dom još od dolaska kao igrač osamdesetih godina. Besprekorno je pevao himnu pre prve utakmice sa Finskom. Grčka himna, "Himna slobodi“, poznata je po energičnim i dramatičnim stihovima, koji odražavaju istorijsku borbu za slobodu s rečenicama poput "Idi u boj, tražeći slobodu ili smrt.“ Iako niko nije stradao u meču između Grčke i Finske, pobeda signalizira potencijalni preporod tima posle razočaranja zbog propuštanja Eura 2024. zbog poraza od Gruzije", piše portal greekcitytimes.com.