09.09.2024.

20:30

Foto: Starsportphoto

Sport

Srbija u drugom šeširu za mundijalske kvalifikacije! "Orlovi" morate vi to bolje! (FOTO)

Iako je bod osvojen u prva dva kola Lige nacija možda premašio očekivanja (Srbija - Španija 0:0, Danska - Srbija 2:0), to ipak nije dovoljno da se naša reprezentacija uključi u borbu za prva dva mesta u grupi, koja vode ka plasmanu u prvi šešir za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

Danska već ima pet bodova prednosti u odnosu na naš nacionalni tim, što će biti teško nadoknaditi u nastavku takmičenja, dok je Španija s osvojena četiri boda i dalje favorit za sam vrh naše grupe u A diviziji. Ukoliko bi želeli da se uključe u borbu za viši rang, "orlovima" je potrebno da u oktobarskom prozoru osvoje makar četiri boda u mečevima sa Švajcarskom (12. oktobar) i sa "crvenom furijom" (15. oktobar).

Sudeći po procenama nakon septembarskog ciklusa u Ligi nacija, naš nacionalni tim je trenutno u drugom šeširu za predstojeće kvalifikacije. Verovatnoća da tu i ostane iznosi 87 odsto, dok su šanse za prelazak u prvi šešir svega 13 odsto. Takođe, potpuno je isključena mogućnost da padnemo u treći šešir, ali to je samo trenutna situacija. 

GLEDAJUĆI TRENUTNE REZULTATE, ŠEŠIRI ZA MUNDIJALSKE KVALIFIKACIJE BI IZGLEDALI:

Prvi šešir - Španija, Francuska, Belgija, Engleska, Holandija, Italija, Portugalija, Nemačka, 

Hrvatska, Danska, Švajcarska, Austrija

Drugi šešir - Poljska, Mađarska, Srbija, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Slovačka, Rumunija,

Škotska, Grčka, Češka.

Treći šešir -  Norveška, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Makedonija,

Crna Gora, Severna Irska, BiH, Izrael.

Četvrti šešir - Bugarska, Luksemburg, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kipar,

Litvanija, Belorusija, Jermenija, Farska Ostrva, Letonija.

Peti šešr - Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, Andora, San Marino.

S obzirom na to da će biti formirano 12 kvalifikacionih grupa, uz osam selekcija iz Lige nacija, preostala četiri mesta u prvom šeširu biće popunjena najboljim rangiranim reprezentacijama prema FIFA rang listi. To znači da će Engleska, iako se takmiči u B diviziji Lige nacija, imati sigurno mesto u prvom šeširu.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, 12 timova koji završe na prvom mestu u svojim grupama obezbediće direktan plasman na Mundijal. S druge strane, sve drugoplasirane reprezentacije će se boriti u baražu, iz kojeg će još četiri selekcije izboriti mesto na šampionatu. Kvalifikacije počinju u martu sledeće godine.