10.09.2024.

10:13

Foto: profimedia

Sport

Čistka! Veliki skandal drma Kinu, doživotno suspendovane 43 osobe zbog klađenja i nameštanja utakmica

Kineski mediji prenose da su suspendovane 43 osobe, dok je 128 bilo umešano u dvogodišnju istragu kockanja i nameštanja na utakmica u tamošnjim ligrama. 

Među kažnjenima su bivši kineski internacionalci Jin Jingdao i Gu Čaao, kao i Guo Tianju, ali i južnokorejski reprezentativac Son Jun-ho. FS Kine optužio je Sona, koji je igrao za Šangdong, za učestvovanje u nameštanju utakmica i primanje mita, a korejski vezni igrač vratio se u domovinu u martu 2024. nakon što je bio u pritvoru u Kini od maja 2023. Za Šandong je igrao i Jingdao, koji je svojevremeno igrao za reprezentaciju Kine. 

Petogodišnju suspenziju dobio je i bivši kineski reprezentativac 40-godišnji Vang Song, on je rekorder sa najviše nastupa u kineskoj ligi sa 573 utakmice. Igrao je za Čengdu Blejdse koji su ugašeni  2015. zbog neisplaćenih plata. Oni su 2010. ispali iz Kineske Superlige (CSL) nakon što je otkriveno da su platili do 500.000 juana Ćingdao Halifengu da izgubi utakmicu još 2007. godine.

Informer

Kinezi su poslednjih godina vode borbu protiv korupcije u kineskom sportu, posebno u fudbalu. U zatvoru je završilo i nekoliko visokih zvaničnika među kojima su bivši predsednik i potpredsednik Saveza, a veliki broj čelnika je i dalje pod lupom. U avgustu je na 11 godina zatvora osuđen Li Jujiču, bivši predsednik fudbalskog saveza Kine, takođe zbog primanja mita. 

Inače, veliki skandal procurio je u javnost samo nekoliko sati pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvu i utakmicu Kine protiv Saudijske Arabije (14.00).