10.09.2024.

21:29

Foto: EPAIMAGES

Sport

Uništio je Čelsi, a sada želi i kultni stadion! Amerikanac ruši "Stamford Bridž"?

Više od jednog veka, da budemo potpuno precizni - 119 godina, fudbaleri Čelsija svojim domom nazivaju "Stamford Bridž". Stadion smešten zapadnom Londonu izgrađen je davne 1877. godine, a "plavci" mečeve na njemu igraju od svog osnivanja, odnosno, od 1905. Tako nešto bi u bliskoj budućnosti moglo da se promeni ako je verovati vestima koje stižu sa Ostrva. 

Gazda "plavaca" - Tod Boli, nezadovoljan je veličinom aktuelnog stadiona budući da na "Stamford Bridž" staje tačno 40.000 navijača. Dom fudbalera Čelsija četvrti je po veličini u Premijer ligi, a budući da je klub iz Londona jedan od najpopularnijih širom sveta jasno je da je proširenje neophodno. Ipak, problem predstavlja plan urbanizacije po kom "plavci" od 1998. godine ne mogu da dobiju dozvolu za proširenje svog stadiona. 

Iza svega stoji biznis plan Toda Bolija koji želi da prodajom ulaznica ostvaruje značajno veći prihod. Budući da je tokom prethodne dve godine uspeo da uništo sve što je decenijama gradio Roman Abramovič, na redu je i stadion. 

Svesni situacije čelnici Čelsija već neko vreme razmišljaju o mogućnosti da izgrade novi stadion. Kako prenosi "Mirror", izvršni direktor "plavaca" - Džejson Genon, obavio je prve razgovore sa vlastima u Londonu, ali i brojnim investitorima, kako bi imao jasniju sliku o mogućnostima za izgranju novog stadiona. 

Informer

 

Najveći problem za izgradnju novog stadiona predstavlja lokacija budući da je Čelsi smešten u delu Londona pod nazivom - Fulam, a na čijoj teritoriji nije moguće pronaći adekvatno mesto za izgradnju. Navodno, u planu gradskih vlasti je izgradnja objekta mešovite namene u pomenutom naselju, ali u ideju nije uključena izgradnja stadiona. 

Sa druge strane, "The Guardian" prenosi da je opcija i rušenje postojećeg "Stamford Bridža" kako bi na istom mestu bio izgrađen novi i veći stadion. Ipak, za tako nešto bi Čelsi morao godinama da utočište traži po čitavom Londonu, moguće i Engleskoj, a nema dileme da se sa takvom odlukom ne bi složili ni navijači. 

Prednost Čelsija svakako je iskustvo Džejsona Genona koji je pre dolaska na mesto izvršnog direktora bio jedan od tvoraca ideje da u Los Anđelesu bude izgrađen multifunkcionalni stadion - "SoFi Arena". 

Podsećamo, ideja da Čelsi dobije novi stadion postojala je i pre više od decenije kada je Roman Abramović sa vlastima u Londonu pregovarao oko kupovine zemljišta u Vandsvortu. Posao je propao nakon što su prednost na tenderu dobile dve kompanije iz Malezije.