11.09.2024.

06:50

Foto: EPA

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih srpskih fudbalera ikada - Dejan Stanković!

Slabi rezultati srpskih fudbalera tokom poslednjih godina, posebno na velikim takmičenjima, povod su da se sve češće priča o prošlosti. Brojna velika imena ponikla su u našoj zemlji, promovisali Srbiju širom sveta i sa mnogo uspeha branili boje "orlova" na reprezentativnom nivou. Jedan od njih je i legendarni vezista Crvene zvezde - Dejan Stanković, koji je rođen na današnji dan 11. septembra 1978. godine u Zemunu. 

Stanković je karijeru započeo u dresu Teleoptika, ali je sa samo sedam godina zadužio Zvezdin crveno-beli dres. Prošao je kompletnu omladinsku školu srpskog velikana, a u prvom timu debitovao je 1994. godine. Samo tri sezone kasnije proslavljeni reprezentativac postao je najmlađi kapiten u istoriji kluba. Na "Marakanu" je doneo jedan šampionski pehar i tri trofeja Kupa pre nego što je put Italije krenuo 1998. 

Prvi klub na "Čizmi" bio mu je rimski Lacio sa kojim je osvojio jednu titulu u Seriji A. U januaru 2004. godine oblači dres Milana gde je završio svoju igračku karijeru. U dresu "nerazura" podigao je pet pehara namenjenih prvaku Italije, četiri puta je bio šampion Kopa Italije, a u istorijskoj sezoni pod trenerskom palicom Žoze Murinja osvojio je Ligu šampiona i titulu klupskog prvaka sveta. 

Informer

 

U dresu reprezentacije Srbije debitovao je 1998. godine, a sve do nedavno bio je rekorder po broju nastupa. Stanković je u nacionalnom timu odigrao 103 utakmice, poslednju protiv Japana 2013. Legendarni Deki nastupao je na tri Svetska prvenstva u tri "različite" reprezentacije - sa Jugoslavijom na Mundijalu u Francuskoj 1998, sa Srbijom i Crnom Gorom u Nemačkoj 2006, dok je Srbiju kao kapiten predvodio na Svetskom šampionatu u Južnoj Africi. Jednom je bio učesnik i Evropskog šampionata - u Belgiji i Holandiji 2000. godine.

Nakon bogate igračke karijere kratko vreme je bio tim-menadžer Intera, potom je radio kao savetnik predsednika UEFA - Aleksandera Čeferina, pre nego što je uplivao u trenerske vode. Najbolje rezultate pravio je na klupi svoje Crvene zvezde, kratko vreme je proveo u Sampdoriji i Ferencvarošu, a trenutno je strateg moskovskog Spartaka.