11.09.2024.

07:00

Foto: EPAImages

Sport

Postao šampion Evrope pa sa crvenim Ferarijem servirao osvetu nasilniku: Morao sam da mu vratim, matretirao me u školi!

Bezmalo dvadeset godina prošlo je od lude istanbulske noći kada je Liverpul u finalu Lige šampiona nakon velikog preokreta savladao Milan. "Rosoneri" su na poluvremenu vodili sa 3:0, ali je četa Rafaela Beniteza uspela da se vrati u utakmicu, meč odvede u produžetke, potom i penale, a tamo je među stativama briljirao Jirži Dudek. 

"Redsi" su tada na raspolaganju imali ogroman broj talentovanih fudbalera koje je neko morao da "čuva". Ta uloga pripala je uvek borbenom Norvežaninu - Jonu Arne Riseu, koji je bio jedan od heroja pomenutog finala odigranog 2005. godine na "Ataturk Stadionu". Snažni desni bek stigao je na "Enfild" 2001. godine, osvojio je u dresu Liverpula brojne trofeje, ali se - očekivano, najdrađe seća Lige šampiona. 

Vrlo brzo nakon pobede nad Milanom, Jon Arne Rise je sa svojim novim automobilom (crveni Ferari) otišao u rodni Alesund. Želeo je da sa porodicom i prijateljima proslavi najveći uspeh u karijeri. Tom prilikom je ispred restorana naleteo na poznanika iz škole koji ga je tokom đačkih dana maltretirao, priseća se Rise u razgovoru za jednog od sponzora Liverpula. 

- Kupio sam crveni Ferari koji je stigao nekoliko dana pre nego što sam se vratio u Norvešku. Odlučio sam da ga doteram u svoj grad - Alesund. Parkirao sam automobil ispred MekDonalds restorana i video sam tipa koji je išao prema meni. Bio je to jedan od klinaca koji su me maltretirali u osnovnoj školi, nosio je majicu MekDonalds, morao sam da odem kod njega - počeo je svoju priču Jon Arne Rise. 

Informer

 

Iako je tokom karijere bio poznat po svojoj borbenosti, nikako prepotentnosti, Jon Arne Rise nije mogao da odoli. Legendarni fudbaler Liverpula objašnjava kako ne vidi ništa loše u činjenici da neko radi u MekDonaldsu, ali da je iskoristio priliku da tipu koji ga je maltretirao pokaže gde se sada nalazi. 

- Pravilo je da ne treba da veruješ u nešto što nisi, a ja sam bio jako ponosan na ono što sam uspeo. Uvek mi je bio san da vozim crveni Ferari i kada sam dobio priliku kupio sam ga. Morao sam da pokažem tom momku gde se on nalazi, a gde sam sada ja - to je bila moja misao. Ušao sam u restoran, otišao do njegovog šaltera, on je gledao dole. Nije smeo da me pogleda u oči. Znao je da sam upravo osvojio Ligu šampiona, znao je da je automobil moj i znao je šta mi je sve radio u školi. Bio je to neverovatan trenutak - prepričava norveški fudbaler u dahu. 

Jon Arne Rise odigrao je 234 utakmice za Liverpul, postigao je 21 gol, a pored titule u Ligi šampiona ima trofej FA Kupa, Liga kupa, Komjuniti šilda i dva UEFA Superkupa.