12.09.2024.

09:05

Foto: Informer

Sport

Šurbatović napao Piksija posle smene! Uvek mu je neko drugi kriv, a godinama se on za sve pita u Savezu!

Međutim, za sada nema naznaka da će se ovaj talas promena proširiti i na selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji i dalje ostaje na svom mestu.

Bivši generalni sekretar Jovan Šurbatović je u intervjuu za "Novosti" otvoreno govorio o situaciji u FSS-u, optužujući Stojkovića da ima kontrolu nad svim ključnim odlukama, ali da ne preuzima odgovornost za rezultate reprezentacije.

Informer

Dragan Stojković Piksi

- Sam selektor je postavio kao cilj prolaz u drugu fazu na EP. Nije ga ostvario po drugi put i ni trunke odgovornosti. Očekivao sam bar neku naznaku odgovornosti, bar malo samokritike. Uvek je neko drugi kriv. Sportska sreća, igrači, VAR i sudije - izjavio je Šurbatović, kritikujući selektora zbog izostanka odgovornosti za neuspeh.

Šurbatović je takođe izneo niz problema unutar Saveza, uključujući pritiske od strane UEFA zbog prijava vezanih za integritet, kao i narušenu reputaciju najboljeg srpskog sudije Srđana Jovanovića. Naveo je da su propusti u vođenju i suđenju postali ozbiljan problem, a rukovodstvo FSS-a nije reagovalo na vreme.

Informer

Jovan Šurbatović

Jedno od kontroverznih pitanja koje je Šurbatović spomenuo bilo je i korišćenje hrvatskog aviona za let reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

- Džentlmenski sam prihvatio komandnu odgovornost, iako apsolutno nikakve veze nisam imao sa izborom avio prevoznika. To je radio stručni štab. Od gostovanja u Bugarskoj i kratkog leta za Varnu kada su bili nezadovoljni veličinom aviona, taj posao je preuzeo Tim menadžer A tima po nalogu selektora. Selektor se dugo godina pitao za sve u Savezu, pa je bilo besmisleno oponirati. Kad je došlo do problema, svi su se izmakli, baš kao i posle rezultata u Nemačkoj. Odgovornost mora da postoji i evo ja sam je prihvatio, iako nisam birao avione niti sastavljao tim - poručio je Šurbatović, ukazujući na to da je Stojković imao poslednju reč u ovim odlukama.

Kako se buduće promene u FSS-u razvijaju, ostaje da se vidi da li će selektor Stojković preuzeti deo odgovornosti ili će talas promena zaobići njegovu poziciju.