13.09.2024.

06:40

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Na današnji dan: Jedinstvena scena - Večiti rivali protiv klubova Istočne Nemačke!

Krajem sedamdesetih godina 20. veka, beogradski večiti rivali - Crvena zvezda i Partizan, odmerili su snage sa klubovima iz Istočne Nemačke. Naime, na današnji dan - 13. septembra 1978. godine, žreb je odlučio da srpski velikani u istom danu na evropskoj sceni imaju rivale iz iste države. 

Bolji rezultat ostvario je Partizan koji je na svom terenu sa 2:0 savladao Dinamo iz Drezdena. Strelci su bili Prekazi u petom i Đurović u 47. minutu, a meč je odigran u prvom kolu Kupa šampiona. 

Nažalost, to nije bilo dovoljno da Partizan izbori mesto u narednoj fazi takmičenja pošto je Dinamo u Drezdenu slavio sa 2:0 i meč odveo u penale. Za crno-bele su jedanaesterce pogađali Klinčarski, Pavković, Prekazi i Stojković dok su neprecizni bili Đorđević, Trifunović i na kraju Zavišić. 

Sa druge strane, Crvena zvezda je doživela debakl u Berlinu pošto je Dinamo slavio sa 5:2. Crveno-beli su u prvom poluvremenu bili konkretni u napadu, pošto su se Šestić u 34. i Savić u 36. minutu uspešno "takmičili" sa strelcima domaće ekipe Ridigerom i Necom. Ipak, već na startu drugog poluvremena Ridiger i Brilet su ponovo pronašli put do Zvezdinog gola i savladali beogradskog velikana.

No, u Beogradu je došlo do velikog preokreta budući da je Crvena zvezda pred svojim navijačima nadoknadila minus i savladala Dinamo Berlin sa 4:1, golove su postigli Savić, Šestić i dvostruki strelac - Borovnica.