12.09.2024.

21:28

Foto: Starsportphoto

Sport

"Orlovi" tonu sve dublje! Srbija među sedam najvećih padova na FIFA rang listi ovog meseca!

"Orlovi" su sa 32. mesta na rang listi pali na 35, i tako zauzeli šestu poziciju najvećih "gubitnika" ovog meseca. Tome su značajno doprineli rezultati mečeva u A diviziji Lige nacija, najpre remi sa Španijom (0:0), a potom i ubedljiv poraz od selekcije Danske (2:0).

Poražavajuće zvuči da naša ekipa u ovom ciklusu kvalifikacija nije postigla gol. Čak je protiv aktuelnog prvaka Evrope bila bliža da to učini. Naravno, radi se o šansi koju je imao Luka Jović, i koji se obrukao pred oko 18.000 navijača na "Marakani".

Protiv moćnih Španaca Srbija je uspela da izvuče bod, pa da donekle i popravi sliku o reprezentaciji. Momci su ispraćeni aplauzima sa stadiona, čak je sporadične dobio i selektor Dragan Stojković, ali sva dobra atmosfera oko našeg tima trajala je svega tri dana. Sve je ponovo vraćeno na staro u Danskoj, gde su domaćini održali čas fudbala našim momcima i vratili ih, narodski rečeno, "na fabrička podešavanja".​

Najveći pad zabeležila je reprezentacija Andore, koja je sa 164. pozicije dospela na 169. mesto. Uprkos ovom padu, rezultati nacionalnog tima Andore ne deluju tako loše, s obzirom na to da od septembra prošle godine nisu ostvarili trijumf, a poslednja pobeda datira iz tadašnjeg ciklusa Lige nacija protiv Lihtenštajna. 

Potom slede Škotska, Irska, Litvanija i Lihtenštajn, koji su nazadovali za četiri pozicije, kao i Luksemburg koji je pao za tri mesta, isto kao i mi. 

Škotlanđani su upisali dva uzastopna poraza u Ligi nacija, od Poljske (3:2) i od Portugala (2:1), kao i Irci, koji poraženi od Grčke i Engleske identičnim rezultatom - 2:0. Ni Litvaniji nije išlo od ruke tokom septembarskog prozora utakmica, gde su najpre pretrpeli poraz od Kipra rezultatom 1:0, a potom i od Rumunije sa 3:1. Iako je za nijansu bolje prošao, Lihenštajn deli sudbinu Andore - porazi, i tek po neki remi.