15.09.2024.

23:33

Foto: REUTERS

Sport

Haos na Ostrvu! Englezima preti suspenzija za naredno Evropsko prvenstvo, UEFA se oglasila!

U pitanju je ozbiljna pretnja koja je posledica spora između engleske vlade i UEFA-e, koja je upozorila na potencijalne sankcije.

Naime, planovi lidera opozicije Sira Kira Starmera da uspostavi muški fudbalski regulator izazvali su buru u evropskoj fudbalskoj zajednici. Prema procurenom pismu koje je UEFA uputila britanskom ministru za kulturu, ovakvo mešanje države u vođenje fudbala strogo je zabranjeno, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posledica. UEFA naglašava da je nezavisnost fudbala ključna, te da bi regulator mogao narušiti autonomiju sportskih institucija u zemlji.

Pored pretnje da će Engleska izgubiti status jednog od domaćina, postoji i mogućnost da reprezentaciji bude zabranjeno učešće na turniru. Iako su datumi za Evropsko prvenstvo 2028. još uvek nepoznati, jasno je da će se ono, kao i uvek, održati tokom leta, ali bi političke tenzije mogle ozbiljno ugroziti englesku fudbalsku budućnost.

Osim ovog problema, Engleska je već prošla kroz kontroverze zbog planova za formiranje evropske Superlige, što je izazvalo otpor i među navijačima i među fudbalskim organizacijama. Novi regulator, prema predloženim zakonima, imao bi ovlašćenje da nadgleda klubove u prvih pet divizija engleskog fudbala, što bi dodatno pojačalo napetost između nacionalnih i međunarodnih fudbalskih tela.

Informer

fudbalska reprezentacija Engleske

Iako se Euro 2028 čini daleko, Fudbalski savez Engleske mora što pre rešiti ove političke prepreke kako bi izbegao ozbiljne posledice. Ako se zahtevi UEFA-e ne ispune, engleski fudbal bi mogao pretrpeti udarac kakav nije viđen u novijoj istoriji.