18.09.2024.

06:00

Foto: FSS

Sport

Na današnji dan: Sovjeti savladali Jugoslaviju u Humskoj!

Kroz bogatu istoriju jugoslovenskog fudbala "plavi" su predstavljali ogroman izazov brojnim svetskim reprezentacijama, ali su kao i Supermen imali svoj "kriptonit". Za Jugoslovene to je bio nacionalni tim SSSR-a koji je godinama ređao pobede protiv naše reprezentacije. Potvrda da "plavima" nikada nisu ležali stigla je i 18. septembra 1966. godine u Beogradu. 

Jugoslavija je u prijateljskom meču dočekala SSSR, a duel je završen rezultatom 2:1 za goste. Utakmica je odigrana na stadionu "JNA" pred nešto više od 15.000 gledalaca, a "zbornaja" je pitanje pobednika rešila već u prvom poluvremenu golovima Genadija Kresnitskog i Genadija Matvejeva. 

Na startu drugog dela igre nadu Jugoslaviji vraća Džemaludin Mušović, ali za kompletan preokret nije bilo snage i kvaliteta. Pokušao je selektor Aleksandar Tirnanić izmenama da razmrda svoj tim, no, ni to nije pomoglo "plavima". 

Tih godina reprezentaciju Jugoslavija predvodila je petočlana selektorska komisija koju je predvodio Aleksandar Tirnanić, a činili je - Miljan Miljanić, Rajko Mitić, Vujadin Boškov i Branko Stanković. 

JUGOSLAVIJA: Pantelić, Milevoj, Jevtić, Sekereš, Brzić, Melić, Takač (od 46. Mušović), Bečejac (od 46. Brnčić), Hasanagić (od 69. Mojsov), Trivić, Džajić. 

SSSR: Pšeničkov, Ponomarjov, Šesternjov, Danilov, Voronjin, Afonjin, Matvejev, Sičinava, Baniševski, Krasnicki, Kazakov. Selektor: Nikolaj Morozov.