18.09.2024.

10:59

Foto: profimedia

Sport

Fudbalski svet zavijen u crno! Preminuo legendarni Toto Skilaći

Skilaći je nedavno  primljen u bolnicu sa teškim oblikom upale pluća, a italijanski mediji prenose da nije uspeo da se oporavi. Preminuo u sredu ujutru, mesec i po dana pred 60. rođendan.

"Obaveštavamo da je 18.09.2024. u 9:55 časova preminuo gospodin Salvatore Skilaći, koji je ranije bio hospitalizovan u ovoj bolnici. Menadžment i osoblje su uz porodicu, sećajući se i ljubavi koju je veliki šampion uvek uživao", stoji u zvaničnom saopštenju.

Bivši golgeter Juventusa i Intera je pre nedelju dana završio u boilnici "Čiviko" u Palermu radi detaljnih analiza jer mu je ranije dijagnostikovan tumor na debelom crevu, čak je i dva puta operisan. Skilaći je tada dobio i tešku upalu pluća i od tada se nalazio na terapiji kiseonika visokog protoka. Dobije je brojne bitke na terenu i van njega, nažalost ovu najvažniju nije.

"Zbogom Toto Skilaći, napadač magične noći je otišao", ovim rečima Gazeta delo sport se oprostila od igrača.

Skilaći je sedam godina igrao za Mesinu, zatim bio član Juventusa i Intera, a kraj karijere dočekao je u Japanu i bio šampion sa ekipom Džubilo Ivata. Osvajao je Kup UEFA i sa Juventusom i sa Interom, Kup Italije u crno-belom dresu, dok je sa Mesinom bio najbolji u trećem i drugom rangu italijanskog fudbala. 

Informer

Sa Italijom je na Svetskom prvenstvu 1990. godine stigao je do treće mesta. Osvojio je Zlatnu kopačku i Zlatnu loptu na Mundijalu, izabran je u idealni tim šampionata, a završio je i drugoplasirani u izboru za Zlatnu loptu te godine, iza Lotara Mateusa. Ispisao je istoriju.

Informer

Pogodio je protiv Austrije (1:0) i Čehoslovačke (2:0) u grupnoj fazi, a onda protiv Urugvaja (2:0), Irske (1:0) i Argentine (1:1) u nastavku turnira, ali su Italijani izgubili od Argentinaca nakon lošijeg izvođenja penala (4:3). Skilaći je i u meču za treće mesto pogodio i to protiv Engleza (2:1). U dresu reprezentacije Italije odigrao je 16 mečeva i postigao sedam golova, čak šest na velikom takmičenju.