18.09.2024.

20:40

Foto: Tanjug/AP

Sport

Birmančevićeva Sparta razmontirala Salcburg! Bolonja i Šahtjor pucali u prazno

Ljubitelji fudbala ovog popodneva gledali su ne preterano atraktivne timove. Ipak, odlična utakmica je viđena u Pragu, gde je domaćin u potpunosti nadigrao vicešampiona Austrije. Češki tim tako je na najbolji način proslavio povratak u elitno takmičenje u kojem je poslednji put igrao pre 19 godina. 

Sparta, za koju je od prvog minuta igrao srpski reprezentativac Veljko Birmančević, otvorila je utakmicu kako se samo poželeti može i to golom već u drugom minutu. Fudbaleri Salcburga se praktično još nisu ni postavili na terenu, a već su morali da vade loptu iz mreže. 

Informer

 

Samo dva minuta je bilo potrebno Sparti da dođe do prednosti, Haraslin je povukao kontru, potom centirao sa leve strane u kazneni prostor, odbranio je njgov pokušaj Blasvič, ali se lopta odbila pravo na nogu Kairinena, koji je iskoristio poklon i zatresao mrežu za ogromno slavlje domaćih navijača. 

Rani gol dao je krila i samopouzdanje praškoj ekipi, koja je nastavila da diktira ritam na terenu, stvarala je šanse na "Letna" stadionu, ali se Viktor Olatunđi u nekoliko navrata pošteno ispromašivao. Nigerijski napadač se u završnici prvog poluvremena iskupio za sve promašaje, kada je u 41. minutu duplirao prednost i omogućio svom timu da sa lepom zalihom odu na odmor. 

Informer

 

Bilo je za očekivati da će ekipa Salcburga posle sivila iz prvog poluvremena u nastavku pokušati da što pre dođu do gola. Energičnije su počeli drugih 45 minuta gosti, zapretio je u uvodnim minutima Amar Dedić, što je bio i prvi pokušaj u okvir gola Salcburga, ali je njegov pokušaj lako zaustavio golman Sparte. 

Vrlo brzo su domaćini osujetili sve planove austrijskog tima, pošto su u 58. minutu stigli do novog gola i time rešili pitanje pobednika. Ponovo su igrači Salcburga napravili grešku na svojoj polovini terena, posle koje je Olatundži stigao do lopte, a onda nesebično proigrao Lačija, koji je prevario trojicu protivničkih igrača, a onda rutinski pogodio praznu mrežu za delirijum na "Letna" stadionu. 

Informer

 

Do kraja meča Sparta je imala još nekoliko šansi, a priliku da se upiše u strelce imao je i Veljko Birmančević, kada je posle jednog solo prodora šutirao, ali je njegov udarac odbraio Blasvik. U završnici meča šansu je dobio i srpski reprezentativac u redovima Salcburga Petar Ratkov, koji je od 83. minuta bio na terenu. 

Mnogo manje zanimljivije bilo je u Bolonji, gde je italijanski tim odigrao bez golova protiv šampiona Ukrajine, Šahtjora iz Donjecka. "Crveno-plavi" tako su u svom debitantskom nastupu u Ligi šampiona stigli do boda, ipak imaće za čim da žale, jer su mogli i do celokupnog plena.

Informer

 

Izabranici Vinćenca Italijana od prvog do poslednjeg minuta dominirali su na terenu "Renato Dalara", bili bolji protivnik od ukrajinske ekipe i na kraju prava je šteta što ofanzivnu igru nisu krunisali pobedom. S druge strane, Šahtjor je sa velikim zadovoljstvom napustio Apenine, jer su uspeli da sačuvaju svoju mrežu. Mada, da su gosti u četvrtom minutu iskoristili penal, tačnije da je Georgi Sudakov bio precizniji sa bele tačke, možba di krajnji ishod utakmice na kraju bio drugačiji.