18.09.2024.

23:00

Foto: profimedia

Sport

Liga šampiona: "Nula" Sitija i Intera, PSŽ pobedio minimalcem, Seltik izvadio situaciju! (FOTO)

Drugi dan nove sezone Lige šampiona počeo je ubedljivim trijumfom Sparte iz Praga nad Salcburgom od 3:0 (2:0), dok je Bolonja na svom debiju uzela bod Šahtjoru iz Donjecka - 0:0.

Nakon završetka prvih mečeva, pažnja ljubitelja fudbala preusmerila se na četiri preostala duela, a posebno interesovanje sasvim sigurno privukao je susret između Mančester sitija i Intera. 

U uvodnim minutima, oba tima pokušavala su da uspostave kontrolu nad igrom, ali su "građani" jasno prednjačili u stvaranju prilika. Erling Holand je najpre imao šansu da otvori rezultat, ali se njegov udarac odbio od protivničkog igrača i završio ispred Savinje. Pokušao je potom Brazilac da završi započeto, ali je njegov šut završio daleko iznad prečke. 

Dok su navijači očekivali goleadu, nakon 45 minuta igre, meč je delovao više kao uspavanka. Iako je Siti imao većinski posed lopte, fudbaleri nisu uspevali da ozbiljnije zaprete protivničkom golu. Jedna od najistaknutijih prilika za domaću ekipu došla je preko Kevina De Brujnea, koji, nažalost, nije uspeo da realizuje šut. Osim toga, Belgijanac se povredio tokom te akcije, što je dodatno zabrinulo navijače. 

Tokom drugog poluvremena obe ekipe igrale su izuzetno ofanzivno, uz visok tempo, a šanse su se nizale na obe strane. Inter je hrabro pristupio duelu sa favoritom i otvoreno se nadmetao. "Građani" su prihvatili taj izazov, pa smo mogli da vidimo uzbuđenja pred oba gola. Markus Tiram je nekoliko puta pripretio udarcima sa distance, ali je promašio jednu veliku priliku za vođstvo. Na drugoj strani, golman Zomer odoleo je brojnim šansama Sitija, uključujući pokušaje Halanda, Savinja, kao Bernarda Silve..

Informer

Detalj sa meča Mančester siti - Inter

PSŽ - ĐIRONA - 1:0

Osim na "Ethadu", goleada se očekivala i na "Parku prinčeva", ali uzalud. Tokom čitavog prvog poluvremena pokušavali su izabraanici Luisa Enrikea da dođu do pogotka, konstantno pritiskali protivničku odbranu, ali bezuspešno. Nakon pauze usledio je i šok za domaću ekipu, kada je Đirona zamalo došla do vođstva. Kapiten Kristijan Stuani pokušao je da ugrozi protivnički gol, ali je Matvej Safjonov krajnjim naporom uspeo da zaustavi njegov udarac i ostavi mrežu netaknutom. 

Nedugo potom, imao je priliku fudbaler Pariz Sen Žermena, Rendal Kolo Muani. Posle izvedenog kornera bio je najviši u skoku, gađao je dalju stativu i - promašio.

Na samom kraju regularnog toka utakmce Nuno Mendeš je spasio situaciju i upisao pogodak za trijumf svoje ekipe. Portugalac je centrirao po zemlji sa leve strane, lopta zakačila jednog igrača u bloku i išla pravo u ruke golmana Gazanige. Međutim, ona je najpre prošla kroz ruke, zatim i kroz noge, pa je tako primio gol.

Informer

Detalj sa meča PSŽ - Đirona

KLUB BRIŽ - BORUSIJA DORTMUND - 0:3

U prvom poluvremenu susreta nemačka ekipa pokazala je veliku inicijativu, ali se suočila sa čvrstom odbranom domaćina. Krilni fudbaler Borusije Julijan Brandt, pokušao je da ugrozi gol Belgijanaca šutom iz prve sa leve strane, ali je bio neprecizan. Ubrzo nakon toga, Holanđanin Dolijen Malen je mogao da završi započeto, dočekao je centaršut na drugoj stativi, ali nije uspeo da zahvati loptu kako treba i tako ponovo prokockao šansu za vođstvo.

Bundesligaš je i u nastavku igre nastavio da vrši presing, ali je domaća ekipa bila dobro organizovana i uspešno je neutralisala sve napade "milionera". Treću sreću imao je Nemac Karim Adeimi, bio je tako blizu da postigne gol, prošao je pored Ordonjeza, ali je njegov udarac odlično zaustavio golman Simon Minjole. 

Informer

Detalj sa meča Klub Briž - Borusija Dortmund

Tek u 76. minutu susreta uspeli su "milioneri" da probiju vrlo dobar belgijski tim. Bajno-Gitens je na efektan način matirao Simona Minjolea i ekipu Klub Briža, i tako doneo blago vođstvo svojoj ekipi. 

Svega desetak minuta kasnije, isti fudbaler bio je precizan i nakon centaršuta Feliksa Kalua duplirao vođstvo svoje ekipe. Za definitivni trijumf i rezultat od 3:0 postarao se Gvinejac Serhu Girasi, koji je u poslednjim sekundama meča upisao pogodak.

SELTIK - SLOVAN BRATISLAVA - 5:1

Fudbaleri Seltika odlično su otvorili meč i odmah nametnuli svoj ritam. To im se isplatilo već u 17. minutu igre kada je irski defanzvac Lijam Skejls doneo vođstvo svojoj ekipi. Najpre je Belgijanac Arne Engels izveo korner, da bi Skejls iskočio najviše unutar šesnaesterca i glavom matirao protivničkog golmana. Samo minut nakon upisanog pogotka, japanski napadač Kjogo Furuhaši imao je zicer, ali je Tahač sprečio potpuni potom Slovana već na startu.

Ruku na srce, imala je ekipa iz Bratislave više prilika da izjednači rezultat tokom prvog poluvremena, ali im to nije išlo od ruke. U jednom trenutku svi su pomislili da je gol, a onda - muk. Vladimir Vajs se našao u šesnaestercu, primio odličan pas i uputio snažan šut, ali je odbrana uspela da blokira njegov pokušaj klizećim startom.

Informer

Detalj sa meča Seltik - Slovan Bratislava

Domaća ekipa nastavila je u istom tonu i tokom drugog poluvremena. Odmah po povratku sa pauze fudbaleri Seltika duplirali su prednost, pošto je Japanac Kjogo Furuhaši ovog puta bio precizan i iskoristio precizno dodavanje Nikolasa Gerita.

Svega nekoliko minuta nakon toga domaći su upisali i treći gol. Naime, vezista Slovana Danilo Ignatenko je oštro startovao nad Denijem, i tako poklonio penal protivničkoj ekipi koja je to odlično iskoristila. Asistent prvog gola Arne Engels je bio precizan sa bele tačke i šutem uz desnu stativu stavio tačku na pobedu svoje ekipe.

Dvadesetak minuta pre kraja igre, uspela je ekipa iz Bratislave da makar malo smanji razliku. Marko Tolić je izveo precizan pas do Kevina Vimera, koji je odmah ušao u šesnaesterac. Njegov udarac po golu je promenio pravac, te domaći golman nije uspeo da reaguje.

Svega par minuta kasnije Seltik je potvrdio svoju dominaciju. Najpre je Japanac Daizen Maeda bio precizan za 4:1, da bi tri minuta pre kraja irski napadač Adam iIdah upisao pogodak i tako definitivno potvrdio trijumf svoje ekipe - 5:1.