21.09.2024.

08:55

Foto: Printscreen You Tube

Sport

Ja sam pravoslavac, ali nisam Srbin! Vlasti u Sarajevu ga izbacile na ulicu, a on i dalje negira svoje poreklo!

Iako je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina oduševljavao ljubitelje fudbala širom bivše Jugoslavije, njegove reči u podkastu "Balkan Rules" šokirale su mnoge.

Pašić, koji se svojevremeno nalazio na korak do prelaska u Crvenu zvezdu, klub koji je kroz istoriju bio simbol srpskog fudbala, sada tvrdi da je "Bosanac i Hercegovac pravoslavne veroispovesti", odričući se svog srpskog identiteta.

- Kad mi Srbi kažu 'kako to da nisi Srbin?', kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji - izjavio je Pašić, što je izazvalo talas ogorčenja među onima koji su ga godinama smatrali jednim od svojih.

Ovakve izjave predstavljaju uvredu za mnoge Srbe, koji su ga pratili tokom njegovih igračkih dana i divili se njegovom talentu. Pašićevo insistiranje da je isključivo Bosanac i Hercegovac pravoslavac dodatno je pojačalo nezadovoljstvo, jer se čini da se distancira od srpskog nasleđa i tradicije, uprkos tome što mu je porodica pravoslavne vere.

- Ne mogu da pobegnem od svog porekla, ali sam Bosanac-Hercegovac - dodao je Pašić, ignorišući činjenicu da su mnogi njegovi sunarodnici doživljavali i njega i njegovu fudbalsku karijeru kao ponos srpskog sporta.

Njegove reči o Srbiji i Hrvatskoj, kao i kritike na račun ovih država, samo su dodatno dolile ulje na vatru.

Pašićev talenat na terenu nikada nije bio sporan, ali njegovo odricanje od sopstvenog identiteta baca senku na njegovu bogatu karijeru.

Mnogi se pitaju – kako je igrač koji je bio na korak do toga da postane "novi Džajić" sada odlučio da se odrekne svog srpskog porekla i time povredi mnoge koji su ga godinama pratili i podržavali?