23.09.2024.

07:21

Foto: Starsportphoto

Sport

(ANKETA) Može li Partizan opet da odbrani tvrđavu?

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odmeriće snage od 19 sati na stadionu u Humskoj (TV Arena 1 premijum), u okviru 9. kola Superlige Srbije.

Biće to 174. večiti derbi, u kojem Zvezda važi za velikog favorita, čak i u Humskoj. Crno-beli ove godine nisu uspeli da se dokopaju ni Lige konferencija, iako su evropski put započeli još u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ozbiljna rezultatska kriza drma "parni valjak", u Superligi kaska za najvećim rivalom osam bodova. To nije sve,  prvi tim crno-belih vredi 29 miliona evra, dok je igrački kadar Crvene zvezde vredan čak 78,55 miliona evra. Ali, derbi je utakmica u kojoj forma, kao ni milioni, ne igraju uvek presudnu ulogu, a uzdaju se navijači malo i u tradiciju. Humska je tvđava kada u nju dođe Zvezda. 

Od 2007. godine do danas odigrao je Partizan 20 prvenstvenih utakmica protiv crveno-belih kao domaćin i poražen je dva puta! Na devet je slavio i još toliko puta je bilo nerešeno. Poslednji put je šampion Srbije odneo ceo plen sa stadiona u Humskoj u sezoni 2015/16. Bio je to jubilarni 150. okršaj najvećih klubova. Partizan je poveo preko Sedrika Gogue, ali je Zvezda zahvaljujući Luisu Ibanjezu i Ugu Vijeiri preokrenula. Od tada nisu uspeli da slome otpor najvećeg rivala na njegovom terenu. 

Crvena zvezda ima bolji i skuplji tim, igra Ligu šampiona, ali ne bi bio prvi put da crno-beli iznenade najvećeg rivala kada misli da je nenadmašan. Znao je Partizan da šokira komšije i sa slabijim timom.  U sezoni 2019/20. kad je Zvezda igrala grupnu fazu Lige šampiona crno-beli su slavili na svom terenu sa 2:0 golovima Sume i Zorana Tošića. 

I prethodne sezone je "parni valjak" slavio protiv učesnika elitnog takmičenja iz komšiluka. Crno-beli su prolazili kroz krizu, ali su zabriljirali protiv najvećeg rivala i golovima Bibarsa Natha i Mateusa Saldanje uzeli opet meru Zvedi (2:1). 

Šta vi mislite? Mogu li crno-beli opet da odbrane tvrđavu i dobiju Zvezdu kad je apsolutni favorit?