23.09.2024.

20:54

Foto: Starsportphoto

Sport

Nezapamćena dominacija Zvezde u Humskoj! Šerif het-trikom razbucao Partizan! (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Prvi ovosezonski praznik fudbala, derbi u kojem ni forma, ni cena ne igraju uvek presudnu ulogu. Posle loših rezultata, kako u evropskim takmičenjima, tako i u domaćem šampionatu, nadali su se crno-beli da će Humska, kao Zvezdina neosvojiva tvrđava igrati glavnu ulogu na večerašnjem meču. Ipak, vrlo brzo se ispostavilo da tradicija ne znači ništa, te su Partizanu na ovom meču krila sasekli Senegalac Šerif Endijaje het-trikom u 24. i 55. i 65. minutu, kao i Silas Katompa Mvupumpa u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena.

Pred sam početak meča, atmosfera nije obećavala. U noći između subote i nedelje, grupa huligana upala je na stadion crno-belih i ozbiljno oštetila travnatu podlogu. Tom prilikom su na terenu razbijali pivske flaše i razasuli ogromnu količinu stakla, tako da je derbi bio pod upitnikom sve do danas. Na sreću svih, šteta je sanirana, pa je utakmica mogla da se održi u predviđenim uslovima, bez ikakvih dodatnih problema.

Domaći tim izašao je na teren sa već uigranim sastavom, koji deluje od početka sezone, no bez preteranog uspeha. Mesto među stativama zauzeo je kapiten Aleksandar Jovanović, dok su defanzivnu liniju činili Filipović, pozajmljeni igrač iz Bolonje Mihajlo Ilić, zatim Mujakić i Jurčević. Sredinu terena kontrolisali su Kovač i Arijaga, dok su Zubairu i Zahid delovali na krilnim pozicijama. Natho je zauzeo ulogu polušpica, dok je, interesantno, Kalulu bio u špicu napada.

Iako je prethodnih dana imao dilemu oko sastava zbog povrede mladog beka Ognjena Mimovića, strateg crveno-belih Vladan Milojević na teren je izveo proverene snage sa jednom, neočekivanom promenom. Izraelac Omri Glazer zauzeo je mesto među stativama, a liniju ispred njega činio je štoperski tandem Điga-Spajić, Jung Vu Seol na desnoj, odnosno Olajinka koji je špartao uz aut liniju na levoj strani. Konce veznog reda Milojević je prepustio Elšniku, Kruniću i Ivaniću, dok su napad predvodili Maksimović i Silas, sa Ndijajeom kao špicem. Interesantno, drugo "bonus" mesto pored Đige zauzeo je Andrija Maksimović, momak kome je ovo bio debintantski nastup na večitom derbiju.

Crno-beli su se od samog početka meča odlučili za defanzivan pristup, čekajući rivala na sredini terena. Izabranici Aleksandra Stanojevića potpuno su prepustili posed lopte gostima sa druge strane Topčiderskog brda, oslanjajući se na mogući kontra-napad koji se, međutim, nije realizovao tokom prvih 45 minuta igre. Uprkos većem posedu, crveno-beli su teško dolazili do opasnijih prilika pred kaznenim prostorom domaćina u uvodnim minutima, delovalo je kao da oba tima ispituju snage, ali bez ikakvih značajnijih pretnji po gol.

Nakon kratke akcije pred golom domaćina, činilo se da je Kovač blokirao udarac Elšnika rukom. Sudija Novak Simović odmah je otišao do VAR monitora kako bi proverio situaciju, da bi posle pregleda snimka dosudio penal za crveno-bele. U međuvremenu, usledio je i prekid, kada je navijač utrčao na teren, ali se situacija brzo smirila. U 24. minutu, Šerif Endijaje je preuzeo odgovornost i sa bele tačke hladnokrvno savladao golmana Jovanovića i doneo Zvezdi prednost, postigavši svoj četvrti gol u četiri uzastopna derbija u domaćem šampionatu.

To je bio signal za crno-bele da krenu u ofanzivu, pa su pomerili svoje linije napred, tražeći priliku da izjednače rezultat. Nakon solidne kombinacije između Natha i Zahida, činilo se da je Norvežanin imao dovoljno prostora za šut, ali je požurio i loše zahvatio loptu, što je Glazeru omogućilo laku odbranu. Odmah potom, usledila je još jedna od boljih prilika za domaću ekipu. Jurčević se iz drugog plana ubacio na centaršut Zubairua, gađajući dalju stranu gola. Međutim, prečka je ovoga puta bila "saveznik" crveno-belima i sprečila ga da se upiše u strelce i donese radost ekipi iz Humske.

Već pri kraju prvog poluvremena, Glazer se našao na ozbiljnim iskušenjima. Najpre je morao da interveniše ispred Filipovića nakon odličnog pasa Natha, a potom i da reaguje na centaršut Zubairua koji je išao u okvir gola. Izraelski čuvar mreže nije želeo da rizikuje i izbacio je loptu u korner, nakon kojeg se Zvezda uspešno odbranila.

U nadoknadi vremena, kada se činilo da će crveno-beli na pauzu sa jednim golom prednosti, gosti su uspeli da dupliraju rezultat. Korpulentni Silas je postigao svoj debitanstki gol za Zvezdu, a u akciji su učestvovali Šerif Endijaje, Jung Vu Seol i Andrija Maksimović, koji je upisao svoju prvu asistenciju u taboru crveno-belih. Silas je iskoristio sjajnu priliku i pogodio za 2:0, postavljajući svoju ekipu u komforniju poziciju pred odlazak na odmor.

Na početku drugog poluvremena napravio je strateg domaće ekipe, kojem su svojevremeno navijači skandirali sa tribina da napuusti crno-bele, dve izmene. Sa terena su izašli Jurčević i Natho, a ušli su Antić i Jung-Džun Goh. Pokušali su igrači Partizana da podignu nivo igre uz dobru atmosferu sa tribina, ali im je krila već u 55. minutu ponovo sasekao Šerif Endijaje. Internacionalac Senegala je po drugi put na ovom meču zatresao mrežu svog najvećeg rivala, nakon dobre akcije Zvezdinog Mesija i Elšnika koji se upisao u asistente.

Oslanjali su se navijači crno-belih na tradiciju i činjenicu da je Humska neosvojiva tvrđava kada u njoj gostuje Crvena zvezda. Od 2007. godine Partizan je na domaćem terenu bio poražen samo dva puta, a danas se ta cifra definitivno povećala za jedan.

Šerif Endijaje se potrudio da crno-beli zapamte večerašnji derbi, u pokušaju da nauče na greškama. Senegalac je na asistenciju ruskog fudbalera Jegora Pruceva postigao pogodak, te svojim het-trikom definitvno zacementirao pobedu ekipe sa "Marakane".

Opravdala je Zvezda nadmoć igračkog kadra vrednog čak 50 miliona evra više od večitog rivala. Pojačanja gostujuće ekipe dominirala su sve do poslednjeg minuta utakmice, dok se Partizan praktično borio da dođe do daha.

Crno-beli su pokazali veoma bledu igru u finišu drugog poluvremena, iako su zajedničkim akcijama pokušavali da priđu Glazerovom golu. Svega nekoliko minuta pre kraja pokušao je Mujakić šutom iz prekida da zapreti u protivničkom kaznenom prostoru, no, nije bilo teško izraelskom čuvaru mreže da zaustavi taj pokušaj.

Crvena Zvezda u narednom kolu Superlige Srbije dočekuje Železničar iz Pančeva na "Marakani" (27. septembar, 19h), dok ekipa iz Humske gostuje lučanskoj Mladosti (29. septembar, 17h).