29.09.2024.

10:53

Foto: printscreen

Sport

Amerikanci spremni za Svetsko klupsko prvenstvo! Na ovih 12 stadiona će se igrati novo fudbalsko takmičenje! (FOTO GALERIJA)

FIFA je potvrdila 12 stadiona širom Sjedinjenih Američkih Država koji će ugostiti utakmice ovog novog formata takmičenja, gde će se 32 najbolja kluba sveta boriti za titulu FIFA svetskog klupskog šampiona.

Turnir će početi u nedelju, 15. juna 2025. godine, a svi putevi vodiće ka MetLife stadionu, gde će se igrati veliko finale nešto više od godinu dana pre nego što ovaj stadion bude domaćin finala Svetskog prvenstva 2026. godine.

Pored Metlajf stadiona, takmičenje će se održavati i na još 11 prestižnih stadiona širom zemlje:

Mercedes-Benc stadion (Atlanta), Benk ov Amerika stadion (Šarlot), Ti-Kju-El stadion (Sinsinati), Rouz Boul stadion (Los Anđeles), Hard Rok stadion (Majami), Džiodiz park (Nešvil), Kamping Vorld stadion (Orlando), Inter i Ko stadion (Orlando), Linkoln finanšal fild (Filadelfija), Lumen fild (Sijetl) i Audi fild (Vašington).

Predsednik FIFA-e, Đani Infantino, istakao je značaj ovog takmičenja na Global sitizen festivalu u Central parku, Njujork, gde je najavio i novo četvorogodišnje partnerstvo sa Global sitizen organizacijom u cilju mobilizacije fudbalskih navijača širom sveta kako bi se okončalo ekstremno siromaštvo i omogućio pristup obrazovanju za milione dece.

- Fudbal je najpopularniji sport na planeti, a 2025. godina otvoriće novu eru klupskog fudbala kada FIFA organizuje najveće, najinkluzivnije i takmičenje zasnovano na zaslugama, upravo ovde u Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Infantino.

Informer

Đani Infantino

- Ovo je jedino pravo takmičenje koje spaja klubove iz Afrike, Azije, Srednje i Severne Amerike, kao i Okeanije, da se suprotstave gigantima iz Evrope i Južne Amerike.

Infantino je dodao da će ovo takmičenje pružiti nadu i prilike onima kojima je to najpotrebnije, istovremeno donoseći prestiž i autentičan fudbal za ljubitelje sporta. "FIFA ne diskriminiše, mi uključujemo sve. To je pravi duh novog FIFA Svetskog klupskog prvenstva," zaključio je Infantino.

Žreb za turnir biće održan u decembru, a preostalo je da se potvrde još dva tima od ukupno 32 – jedan iz Južne Amerike i jedan iz zemlje domaćina. Kompletan raspored utakmica biće objavljen ubrzo nakon žreba, a timovi će biti podeljeni u osam grupa sa po četiri kluba, što će doneti uzbudljive duele najboljih fudbalskih ekipa sveta.