30.09.2024.

11:47

Foto: printscreen

Sport

Mafija, ne navijači! Policija pohapsila okorele kriminalce, pa otkrila detalje (VIDEO)

Hapšenja su usledila posle opsežne akcije i nakon mesec dana od ubistva ultrasa Intera, Antonija Beloka

Vlasti Milana su pre nekoliko dana zabranili dolazak na utakmicu sa Interom navijačima Zvezde, šampion Srbije je pokušao da interveniše, kao i UEFA, ali su ostali dosledni, nisu promenili odluku, a sad je jasno i zbog čega.

Italijani prenose da je akcija koordinisana od strane Državnog tužilaštva Milana i Direkcije za borbu protiv mafije. Vođe navijača su sklopile pakt radi kriminalnih aktivnosti, a delili su zaradu od preprodaje karata za utakmice i reketiranje parkinga oko stadiona. Uhapšeni su poznate vođe navijača kao što su Andrea Bereta i njegov zamenik Marko Ferdiko iz tabora Intera, dok su sa Milanove strane privedeni braća Luka i Frančesko Luči, kao i Kristijano Rozielo, telohraniteljem repera Fedeza.

Informer

Ubijeni Beloka bio je pripadnik porodice povezanih sa "Ndranghetom", mafijaškom kriminalnom organizacijom sa sedištem u Kalabriji u Italiji. Koristio je svoje veze među navijačima za ostvarivanje nezakonite zarade. Iako su Milan i Inter tradicionalni rivali na terenu, navijači dva ljuta rivalska kluba su se udružili, prenosi portal "Il Giornale".

Informer

Vođe su sarađivale i dogovorile primirje za vreme derbija u Ligi šampiona 2023. godine, pa su na kraju podelili zaradu, nije bilo važno ko će pobditi. Prema rečima sudije Domenika Santora, milanski stadion postao je "zona van zakonske kontrole".

Vođe poput Beloka stvarale su "mašinu za pravljenje novca", a funkcionisali su kao mafijaške organizacije.  Klubovima su ukinuli manje navijačke grupe kako bi centralizovali kontrolu i bolje organizovali  kriminalne operacije.