01.10.2024.

06:40

Foto: EPAIMAGES

Sport

Na današnji dan: Legendarni Pele okačio kopačke o klin! (FOTO/VIDEO)

Vrhunskom golgeteru karijera je trajala više od dve decenije, a za to vreme postigao je neverovatnih 1.283 gola u 1.363 odigrane utakmice. 

Rođen 21. oktobra 1940. godine u mestu Tres Korasoes, Edson Arantes do Našimento, poznat širom sveta pod imenom Pele, ostavio je neizbrisiv trag u fudbalu. Tokom svoje karijere postigao je 760 golova u zvaničnim takmičenjima, od čega 541 pogodak u ligama, što ga je učinilo jednim od najboljih strelaca u istoriji ovog sporta. Kada se uzmu u obzir svi mečevi, uključujući i prijateljske utakmice, ukupan broj golova koje je postigao dostiže neverovatnih 1.283.

Poznat kao "Kralj fudbala" Pele je u Brazilu postao nacionalni heroj, dok je na globalnom nivou bio prepoznatljiv kao ambasador igre. Pored sportskih dostignuća, istakao se i kao zagovornik borbe protiv siromaštva, posvećujući svoj 1000. gol siromašnoj deci Brazila.

Informer

 

Svoju profesionalnu karijeru Pele je započeo sa samo 15 godina u klubu Santos, dok je godinu dana kasnije već postao član brazilskog nacionalnog tima. Prvo Svetsko prvenstvo osvojio je sa 17 godina, postavši tako najmlađi igrač koji je podigao trofej. Uprkos brojnim ponudama iz Evrope, Pele je ostao veran Santosu do 1974. godine, a pod njegovim kormilom, klub je dva puta osvajao prestižni Kup Libertadores - 1962. i 1963. godine.

Jedinstven po mnogim dostignućima, Pele je i dalje rekorder po broju golova za reprezentaciju Brazila, i jedini je fudbaler koji je tri puta osvajao Svetsko prvenstvo.

Iako je zbog povrede propustio veći deo turnira 1962. godine, FIFA mu je 2007. godine dodelila zasluženu medalju, čime je zvanično postao jedini fudbaler sa tri svetska zlata.

Nakon što je okačio kopačke o klin 1977. godine, Pele je postao ambasador fudbala i počasni predsednik "Njuork Kosmosa". Preminuo je 29. decembra 2022. godine u bolnici u Rio de Žaneiru, nakon duge borbe sa karcinomom, ostavljajući iza sebe nasleđe koje će trajati večno.