01.10.2024.

20:36

Foto: EPAimages

Sport

Brest je lider, a Sparta hit Lige šampiona! Kairinenov gol za TV špice šokirao Švabe (VIDEO)

Oduševila je praška Sparta Evropu dobrom partijom u prvom kolu Lige šampiona. "Letna" je videla svu moć izabranika Larsa Frisa pošto je na kultnom stadionu stradao Red Bul Salcburg. Da ubedljiva pobeda nije bila slučajnost na svojoj koži večeras je osetio nemački velikan - Štutgart, pošto nakon 90 minuta velike borbe pobednika nije bilo 1:1 (1:1). 

Elitno takmičenje vratilo se na "Mercedes-Benc Arenu" nakon više od decenije, ali navijači nisu baš uživali u predstavi Švaba. Četa Sebastijana Henesa stigla je do prednosti u sedmom minutu preko Enca Mijoa, no, to je bilo sve od nemačkog vicešampiona večeras. 

Informer

 

Istina, meč u Štutagrtu obilovao je lepim potezima, ali su svi ostali u senci spektakularnog gola Kana Kairinena. Finski reprezentativac je, žargonski rečeno - skinuo paučinu, sa gola koji je u prvom poluvremenu čuvao Aleksander Nibel. Vezista Sparte gađao je direktno iz slobodnog udarca sa preko 25 metara udaljenosti i, ispostaviće se, postavio konačan rezultat. 

Rezultat iz Štutgarta može da raduje Crvenu zvezdu budući da je Sparta pokazala svu ranjivost Švaba. 

Srpski reprezentativac Veljko Birmančević ponovo je bio jedan od najboljih u sastavu Sparte, a u finišu prvog poluvremena mogao je da se upiše i u strelce. Ofanzivac praškog velikana sačekao je dobar centašrut Rinesa, ali je njegov udarac zaustavila prečka. 

Ipak, večerašnji šou, makar u prvom terminu, ukrali su fudbaleri Bresta! Francuski klub ove sezone debituje u Ligi šampiona, a nakon dva kola lider je u elitnom takmičenju. Izabranici Erika Roja naneli su još jedan težak poraz Salcburgu pošto su u "Mocartovom gradu" slavili sa 4:0. 

Informer

 

"Bikovi" su zadali prvi udarac, ali je je gol Samsona Baidoa poništen zbog ofsajda. Trebalo je Brestu neko vreme da se adaptira na uslove u Salcburgu, a onda je mrežu Blasviha prvo zatresao Abdulah Sima. 

Golova nije bilo sve do 66. minuta kada je prednost gostiju duplirao Mahdi Kamara. Pet minuta kasnije već je bilo 3:0, a konačan rezultat postavio je Matjas Pereira Laž.