03.10.2024.

19:28

Foto: reuters

Sport

FIFA novotarija najavljuje revoluciju! Uveden treći prelazni rok!

Bunili se mi ili ne - fudbalska revolucija je u toku. Da je tako, nema nikakve dileme, budući da je FIFA danas odlučila da uvede još jednu novotariju... Krajem prošlog meseca najjače evropske lige usaglasile su se u ideji da skrate prelazni rok, a iz sedišta FIFA stiže "kontrapad" pošto je uveden novi, treći prelazni rok! 

Novinari "Marke" plasirali su ekskluzivnu informaciju, ideja FIFA je da novi prelazni rok traje samo deset dana, od 1. do 10. juna, a svi savezi moći će da ga koriste za svoja takmičenja. Ipak, dobrobit fudbala nije glavni razlog za to, ključ leži u još jednoj novotariji - klupskom Mundijalu, čije je prvo izdanje na programu narednog leta u Americi. 

FIFA je odlučila da učesnicima omogući pojačavanje uoči početka takmičenja. Uz to, jedan od razloga je i činjenica da bi pred sam kraj Mundijala brojni klubovi mogli da ostanu bez igrača čiji ugovori ističu 1. jula, a sa novim prelaznim rokom ugovori bi neometano mogli da budu produženi. 

Klupski Mundijal na programu je od 15. juna do 13. jula 2025. godine u Americi, učestvovaće 32 kluba, a novo takmičenje izazvalo je brojna nezadovoljstva među igračima. Broj utakmica rapidno će porasti, posebno u klubovima koji igraju na najvišem nivou. 

Jedina nepoznanica je da li bi novi prelazni rok bio aktivan uvek ili samo kada je na programu klupski Mundijal, odnosno, svake četvrte godine.