06.10.2024.

06:20

Foto: Printscreen

Sport

Na današnji dan: Pobeda moćne Jugoslavije u Sarajevu! (VIDEO)

Učešće na velikim fudbalskim takmičenjima nekada se podrazumevalo za reprezentaciju Srbije. Ipak, nakon raspada bivše države odnosi su se promenili, a sem Hrvatske niko nije bio redovan na kontinentalnim ili planetarnim smotrama. 

Jugoslavija je ređala brojne uspehe, ali je generacija sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina najviše obećavala. Videlo se to tokom kvalifikacija za Mundijal 1990. pošto su se "plavi" prošetali do Svetskog prvenstva u žestokoj konkurenciji, a ključna pobeda za odlazak u Italiju upisana je na današnji dan - 11. oktobra 1998. godine, protiv Norveške. 

Izabranici Ivice Osima su na stadionu "Koševo" u Sarajevu dočekali Skandinavce, a duel pred punim tribinama završen je minimalnim rezultatom - 1:0. Nisu "plavi" briljirali, ali su i sa slabom igrom uspeli da savladaju Norvešku. 

Ključan detalj dogodio se u finišu prvog poluvremena kada je Mirsad Baljić iznudio penal, a "sa kreča" je precizan bio Faruk Hadžibegić. Imala je Jugoslavija još nekoliko prilika do kraja meča da osigura pobedu, ali je svoju mrežu uspešno sačuvao Erik Torstvet. 

Jugoslavija je na Svetskom prvenstvu u Italiji stigla do četvrtfinala gde je Argentina slavila nakon boljeg izvođenja penala. Mnogi smatraju da su "plavi" na tom meču zaslužili daleko više budući da su veći deo utakmice igrali sa igračem manje. Bio je to poslednji veliki uspeh fudbalske reprezentacije nakon čega je usledio rat i raspad države. 

JUGOSLAVIJA: Ivković - Hadžibegić, Spasić, Jozić, Baljić - Brnović, Sušić, Baždarević, Stojković - Jakovljević, Vujović. Selektor: Ivica Osim. 

NORVEŠKA: Torstvet - Bratset, Kojedal, Bjornbi, Hale, Leken - Alsen, Braudaug - Jakobsen, Fjotoft, Andersen. Selektor: Ingvar Stendhajm.