06.10.2024.

13:46

Foto: Starsportphoto

Sport

Sudijski ekspert posle lakta i penala u Humskoj! VAR i sudija na udaru (VIDEO)

Crno-beli su na debiju trenera Sava Miloševića ubedljivo slavili i upisali drugi trijumf u nizu. Golove za crno-bele u ubedljivoj pobedi su postigli Ibrahim Zubairu, Bibars Natho, Gajas Zahid i Nemanja Nikolić, uz počasni pogodak iz jedanaesterca Ivana Davidovića. Sporni detalj o kome bruji Srbija desio se u 59. minutu. Igrač gostiju Leontije Vasić udario je laktom u glavu veznog igrača Partizana Grimalda. Dobio je samo žuti karton. 

Bivši sudija Rade Đurović ističe kako je opet zakazao VAR, ali i glavni sudija, koji je trebalo da isključi igrača Tekstilca.

"Situacija u 59. minutu u kojoj igrač Tekstilca laktom udara igrača Partizana zaslužuje posebnu pažnju i opet pokazuje nedoslednost VAR sobe, a i slabu koncetraciju i procenu glavnog sudije. Glavni je trebalo da isključi igrača, a ako to nije, VAR soba je morala da reaguje. U prvom momentu sam hteo da kažem kako VAR i sudija nisu bili na istoj talasnoj dužini, ali sam onda shvatio da zapravo jesu - obično su i on i oni donosili pogrešne procene", napisao je Đurić na društvenoj mreži "X".

Partizan je došao u vođstvo preko Ibrahima Zubairua, ali slavlje crno-belih nije trajalo dugo.VAR je morao da se umeša i dodeli penal ekipi iz Odžaka posle igranja rukom Nikole Antića. U jednom napadu je Antić bio ispred ofanzivca Tekstilca i rukom je odneo loptu ispred njega, što Predrag Janjuš nije video. Dobio je poziv iz VAR sobe, a posle kratkog gledanja snimka, Janjuš je pokazao na belu tačku.

"Veoma je čudno i neprihvatljivo da sudija na terenu ne svira kazneni udarac za Tekstilac jer je jedino evidentno da odbrambeni igrač Partizan igra rukom na nedozvoljen način (namera). Nakon gledanja snimka, ostaje dilema da li je pre toga napadač igrao rukom što bi bio prekršaj, ali nam odsustvo kamera iz drugih uglova uskraćuje priliku da to saznamo. Ovako, dovodi i sebe u nepriliku jer ostaje pitanje da li treba preinačiti odluku onda kada ostaje sumnja da kazneni udarac možda nije adekvatan ishod ove situacije. Najbolja odluka bi bila da je sudija svirao kazneni udarac na terenu, a onda bi i nakon gledanja snimka ispravno bilo ostati pri toj odluci jer se ne može utvrditi da li je napadač igrao rukom. Negativna selekcija i slab rad sa sudijama ostaje glavni problem koji VAR ne može rešiti".