07.10.2024.

12:42

Foto: Printscreen You Tube

Sport

U psihijatrijskoj bolnici sam proveo tri najbolja meseca u životu! Srpski fudbaler otvorio dušu!

Nedavno je u "Zagrebačkom kazalištu mladih" održana premijera komada "Jezik kopačke" koji je napisao Ivan Ergić. Srpski fudbaler je posle aktivne karijere uplovio u umetničke vode, prvo se bavio poezijom, a sada je na red došla i pozorišna predstava.

Predstava govori o mladom fudbaleru koji se suočava sa problemima kada odlazi da igra za nemački Volfsburg, a sam Ergić je sada progovorio protiv čega se on borio tokom karijere.

- Kada sam pao, i psihički i fizički, imao sam tek 21 godinu. Tada nisam razumeo da sa mnom nešto nije u redu i da su moji bolovi ustvari psihosomatsku. Morali su me ‘odneti‘ u psihijatrijsku bolnicu gde sam proveo tri mjeseca i danas mislim da je to moje najbolje iskustvo u životu. Tu sam vidio što se sve događa u svijetu vrhunskog fudbala kojem sam pripadao: od prvih manipulacija, ucena, videli su da sam spreman igrati besplatno samo da bih igrao u tako velikim klubovima - rekao je Ergić.

Zatim je pričao o proces lečenja, a da je ključnu ulogu u svemu tome odigrao njegov doktor.

- Doktor me svesno vratio. I rekao da igram dokle god budem uživao u igri. S druge strane, ako nađeš na prvu prepreku i odustaneš, a to je bila moja prva ozbiljna prepreka u životu, govorio mi je, što će biti kasnije, moraš se boriti. Bio sam jako naprasit. Hrabrost je, shvatio sam, nešto što se uči. Karijeru sam završio u tridesetoj, možda rano za fudbalera, osobito za današnje kriterijume kada igraju i u četrdesetima, ali mislim da je to bilo pametno - kaže Ivan Ergić.

Kaže da je jako surovi biti u svetu profesionalnog sporta, te de mu jako čudno kada vidi da Novak Đoković ili Luka Morić još uvek igraju.

- Surovo je biti u tom svetu. Moraš stalno biti na vrhuncu. Očekuje se da i polusezonu i sezonu odigraš u najboljem izdanju, a to je jako teško. Zato mi je danas čudno i očaravajuće kad vidim igrače poput Luke Modrića, Lea Mesija i Ronalda, ili Đokovića, koji i dalje igraju. Ne znam odakle im snaga za to - objašnjava Ergić.