08.10.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: "Orlovi" srušili Albaniju usred Elbasana i osvetili se za skandal sa dronom! (FOTO/VIDEO)

Bio je to meč koji je, uprkos velikim tenzijama van terena, pokazao kvalitet i odlučnost srpskog tima. Strelci za Srbiju bili su Aleksandar Kolarov i Adem Ljajić, a pobeda je donela veliko olakšanje nakon niza razočaravajućih rezultata u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Međutim, ova pobeda često izaziva pitanje – šta bi bilo da je Srbija tokom celog kvalifikacionog ciklusa igrala ovako disciplinovano i fokusirano? Šta bi bilo da nije bilo nesrećnog incidenta na prethodnom meču u Beogradu, koji je rezultirao prekidom i brojnim sankcijama za srpski tim?

Upravo ta pitanja obeležavaju retrospektivu ovog susreta, jer je Srbija imala potencijal da se bolje plasira, ali splet okolnosti i promena trenera tokom ciklusa uticao je na konačan ishod.

Utakmica u Elbasanu bila je taktički zahtevna. Albanija, vođena italijanskim trenerom Đanijem De Bjazijem, postavila se vrlo defanzivno, sa ciljem da blokira svaki pokušaj Srbije da ugrozi gol. Igrali su u formaciji 4-1-4-1, oslanjajući se na brze tranzicije u napadu, ali nisu uspevali da stvore ozbiljnije prilike. Srbija je, s druge strane, dominirala u posedu, ali je nedostajalo konkretnih šansi u prvom poluvremenu. Branislav Ivanović je imao priliku iz kornera, ali je šutirao preko gola.

Informer

Srbija - Albanija

Jedan od ključnih trenutaka utakmice desio se u prvom poluvremenu kada je Zoranu Tošiću opravdano poništen gol zbog prekršaja nad golmanom Albanije, Etritom Berišom. Tošićev kontakt je bio nepotreban, s obzirom na to da nije imao šansu da dođe do lopte.

Drugo poluvreme donelo je nastavak dominacije Srbije, ali bez značajnih prilika sve do samog finiša. Onda su, u dramatičnom raspletu, Aleksandar Kolarov i Adem Ljajić postigli dva gola u poslednjih nekoliko minuta, donoseći važnu pobedu svom timu.

Kolarov je postigao prvi gol preciznim udarcem iz kaznenog prostora, dok je Ljajić iskoristio prostor koji je albanska odbrana ostavila u pokušaju da dođe do izjednačenja.

Osim događaja na terenu, atmosfera na tribinama bila je izuzetno napeta. Srpska himna je izviždana, a albanski navijači su tokom cele utakmice skandirali parole koje su prizivale Veliku Albaniju i OVK, dok su neki nosili dresove tzv. kosovske reprezentacije. Sve to dodatno je podizalo tenziju u već emotivno nabijenom meču.

Informer

Srbija - Albanija

Ova pobeda, iako važna, nije promenila sudbinu srpske reprezentacije u ovim kvalifikacijama. Ipak, ostaje upamćena kao trenutak kada je ekipa pokazala borbenost i kvalitet koji su nedostajali tokom većeg dela ciklusa.

Nadali smo se da će ova pobeda biti uvod u uspešnije kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018. godine, gde je Srbija imala priliku da ispravi greške iz prošlosti.