08.10.2024.

21:49

Foto: EPAImages

Sport

Inijesta svirao kraj pa poručio: Mislio sam da ovaj dan neće doći... Da mogu igrao bih di 90. jer je fudbal moj život!

Inijesta se danas na ceremoniji u Barseloni zvanično oprostio od fudbala.

- Mislio sam da ovaj dan nikada neće da dođe. Ove suze koje vidite nisu zbog tuge. Ovo su suze deteta iz Fuentalbilje, koji je sanjao da postane fudbaler. I ostvario sam taj san, uz mnogo žrtvovanja. Nisam odustajao - rekao je Inijesta.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali nekadašnji saigrači Inijeste i prvi tim Barselone predvođen trenerom Hansijem Flikom i predsednikom kluba Đoanom Laportom.

- Porodica, sestra i roditelji su uvek bili moja pokretačka snaga. Bili su uz mene, sve su mi pružili. Danas imam sjajnu porodicu, suprugu i decu, koji su moja inspiracija - dodao je nekadašnji fudbaler Barselone.

Inijesta (40) je igračku karijeru počeo u Albaseteu, a zatim je od 1996. do 2018. nastupao za Barselonu. Sa katalonskim klubom osvojio je 29 trofeja. On je potom od 2018. do 2023. igrao za Kobe, a prošle sezone je bio član kluba Emirejts iz UAE.

- La Masija me je zauvek promenila. To je najbolje mesto na kojem sam mogao da napredujem. Dolazak u Barselonu je bio san, bio sam na najboljem mogućem mestu. Imao sam čast da svakog dana gledam 'Nou Kamp', a onda i da igram na tom terenu. Najbolji period sam proveo u Barseloni. Bile su to magične godine - najbolje i jedinstvene. Uživali smo u klubu - i igrači i navijači. Barselona je promenila moj život - ne mogu da zaboravim saigrače i trenere iz tog perioda - istakao je Inijesta.

Informer

 

Inijesta je za reprezentaciju Španije od 2006. do 2018. odigrao 131 meč i postigao je 13 golova. Sa reprezentacijom Španije osvojio je SP 2010. i EP 2008. i 2012. godine.

- Moja priča u reprezentaciji počinje sa 15 godina. Svi ti treninzi, saigrači sa kojima sa igrao... Hvala svima koje sam upoznao. Imao sam privilegiju da budem u reprezentaciji tokom njenog najslavnijeg perioda - naveo je nekadašnji španski reprezentativac.

On je najavio da planira da postane trener.

- Ne mogu da budem daleko od fudbala. To je bio i biće moj život. Motivisan sam da budem trener. Voleo bih da mogu da igram do 90. godine, ali sam srećan, jer sam ispunio san da budem fudbaler - zaključio je Inijesta.