08.10.2024.

21:29

Foto: EPAIMAGES

Sport

Kraj velike ere na "Etihadu": Odlazi tvorac moćnog Mančester sitija!

Uspeli su bogati vlasnici Mančester sitija u svojoj nameri da "građane" lansiraju u orbitu svetskog fudbala. Ogromna ulaganja nisu se isplatila tokom prvih godina, no, sve se promenilo dolaskom Čiki Begiristajna na "Etihad". Legendarni sportski direktor Barselone uspeo je od nekada prosečnog kluba da napravi brend, dovede ga do krova Evrope, ali kako to obično biva - došlo je vreme za rastanak. 

Begiristajn je imenovan za sportskog direktora Mančester sitija pre 12 godina. Direktno je uticao na dolazak Pepa Gvardiole budući da ga je koju sezonu ranije promovisao u prvog trenera Barselone. Pomenuti tandem uspeo je "građanima" da donese ogromne trofeje i onaj najvažniji - Ligu šampiona. 

No, "Atletik" prenosi da je Čiki Begiristajn spreman za novu etapu u svom životu, odnosno, da će odbiti ponudu za produžetak ugovora. Aktuelni ističe u maju 2025. godine zbog čega mnogi sumnjaju da će istog dana Mančester siti ostati i bez Pepa Gvardiole.

Navodno, Čiki Begiristajn je klupskim čelnicima svoju odluku saopštio tokom leta, a poslednjih nekoliko meseci proveo je tražeći idealnog naslednika. "Atletik" dodaje da će, u znak zahvalnosti, ostati u Mančester sitiju i šest meseci nakon isteka ugovora kako bi novopečenog sportskog direktora što bolje uveo u posao. 

Informer

 

Begiristajn se pridružio klubu sa "Etihada" 2012. godine u potezu koji ga je ponovo spojio sa izvršnim direktorom Sitija Feranom Sorijanom, sa kojim je sarađivao tokom svog boravka u Barseloni. Nakon što je preuzeo Siti 2016. godine, Gvardiola je podvukao značaj Begiristajna u njegovom dovođenju u klub i priznao da je dolazak u Mančester siti izabrao baš zbog svog dugogodišnjeg saradnika. 

Čiki Begiristajn i Pep Gvardiola zajedno su sklapali tim Mančester sitija, a sportski direktor je tokom svog mandata izdejstvovao dolaske igrača koji su "građane" vodili do neslućenih visina.