09.10.2024.

10:30

Foto: AP PHOTO

Sport

Klop iznenada prekinuo trenersku penziju! Nemac šokirao novim poslom

Otišao je Jirgen Klop (57) u maju sa klupe Liverpula posle devet godina, ali nije dugo čekao na novi posao. Iako je rekao da nema nameru da vodi neki drugi klub i da ide u penziju, čuveni trener, očigledno ne može bez najvažnije sporedne stvari.

Rešio je Nemac da se upusti u potpuno novi, drugačiji izazov. Bio je igrač, šef stručnog štaba, a sada će postati funkcioner i koordinator za fudbalska pitanja u Red Bulu.

Ugledni listi "Bild" navodi da se Klop dogovorio sa rukovodstvom austrijske kompanije i da će 1. januara 2025. godine preuzeti funkciju globalnog lidera. Navodno, glavni "krivac" za to je Oliver Minclaf, izvršni direktor projekata i investicija, koji vodi računa o svim fudbalskim ekipama, ali i o timu u Formuli 1.

To znači da će biti glavni savetnik za sportski sektor i sva pitanja u klubovima unutar lanca Red Bula, a to su - nemački Lajpcig, austrijski Salcburg, američki Njujork, brazilski Bragantino i japanska Omija.

U nadležnosti bivšeg kormilara Majnca i Borusije iz Dortmunda biće pitanja povezana sa metodama treninga, stilom igre, razvojem fudbalera, transfer politikom igrača i trenera... Nije u pitanju svakodnevan posao, ali Jirgen bi vreme uglavnom provodio u avionu i doprinosio iskustvom, znanjem i svojom mrežom kontakata.

Međutim, postoji i jedna posebna klauzula u ugovoru trofejnog stratega, a to je da, ukoliko dobije poziv FS Nemačke, on u svakom trenutku može slobodno da postane selektor "pancera".