10.10.2024.

06:20

Foto: Fudbalski savez Srbije

Sport

Na današnji dan: Velika pobeda Jugoslavije u Valensiji (VIDEO)

Drugi mandat Miljana Miljanića na klupi Jugoslavije počeo je bajkovito. "Plavi" su ređali dobre rezultate pošto su bili bolji od Kipra, Italije i Argentine, a trend sjajnih nastupa nastavljen je i protiv Španije. Na stadionu "Luis Kazanova" u Valensiji, Jugoslavija je savladala "furiju" sa 1:0, baš na današnji dan - 10. oktobra 1979. godine. 

Španija je imala ulogu favorita uoči duela protiv Jugoslavije, ali je Miljan Miljanić na pravi način složio kockice i napravio moćnu mašineriju. Čak šest fudbalera splitskog Hajduka našla su se u startnoj postavi, a čovek odluke bio je Šurjak koji je u petom minutu postavio konačan rezultat - 1:0. 

Duel u Valensiji upamćen je i po sjajnim intervencijama golmana Dragana Pantelića, ali i debiju Miloša Šestića u dresu reprezentacije Jugoslavije. 

Zanimljivo, Jugoslavija i Španija bili su rivali na istom stadionu istog dana, ali tri godine ranije. Utakmica je takođe završena 1:0, ali je tada pobedu odnela "furija". 

Španija: Arkonada, San Hoze, Migeli, Aleksanko, Uria, del Boske, Viljar, Asensi, Dani, Kini, Harendia. Selektor: Ladislav Kubala. 

Jugoslavija: Pantelić, Vujović, Krstičević, Zajec, Primorac, Rožić, Vujović, Šestić, Slišković, Sušić, Šurjak. Selektor: Miljan Miljanić.