10.10.2024.

20:37

Foto: EPaimages

Sport

Otkrivena Klopova plata u Red Bulu! Nemac započinje ambiciozni projekat, a neće se obogatiti...

Odmor Jirgena Klopa trajao je kraće nego što je bilo ko mogao da zamisli. Samo nekoliko meseci nakon odlaska iz Liverpula, nemački strateg prihvatio se novog posla, ali je promenio struku pošto je juče imenovan za "globalnog šefa za sve fudbalske operacije" u klubovima pod vlasničkom palicom Red Bula. 

Dakle, Jirgen Klop će biti neka vrsta nadzornog organa u Lajpcigu, Salcburgu, Njujoru, Bragantinu, Omiji i Liferingu. Nemački strateg imaće ulogu da nadgleda sve što sportski sektor u pomenutim klubovima radi, "pegla" greške trenera i bavi se razvojem mladih igrača. 

Upravo tu dolazimo do njegovog prvog zadatka. Kako prenose mediji u Nemačkoj, Red Bul je pred Jirgena Klopa stavio obavezu da filijalu Salcburga - Fifering, podigne na viši nivo. Kroz austrijskog drugoligaša prošla su brojna imena, ali poslednjih godina proizvodi sve manje kvalitetnih fudbalera spremnih da naprave iskorak. 

Biće to početak Klopove misije u Red Bul klubovima, a budući da je ugovor potpisan do leta 2026. godine jasno je da će mnogo toga Nemac moći da popravi. Naravno, moguće je da do rastanka dođe i ranije budući da je zahtevao izlaznu klauzulu u slučaju ponude Fudbalskog saveza Nemačke da dođe na mesto selektora! 

Odmah nakon što je objavljena saradnja Klopa i Red Bula, brojni kritičari žestoko su opleli po nemačkom strategu smatrajući da je izdao svoje ideale za novac. Da nije tako potvrđuje "Bild" koji ističe da će nekadašnji trener Borusije i Liverpula na novom poslu zarađivati duplo manje novca od onoga koji je imao tokom boravka na "Enfildu". 

Jirgen Klop je prema poslednjem ugovoru sa Redsima mogao godišnje da inkasira i do 22.000.000 evra (sa bonusima i na bruto godišnjem nivou), dok će za savetodavnu ulogu u Red Bulovoj korporaciji biti plaćen između osam i deset miliona evra.