12.10.2024.

07:00

Foto: Reuters/shutterstock

Sport

Hoće li šiptarski provokator platiti za sve? "Orlovi" pred istorijskom šansom da konačno sruše Švajcarsku i Džaku! (FOTO/VIDEO)

Nakon teškog početka takmičenja, Srbija traži prvu pobedu i nove bodove posle remija protiv evropskog šampiona Španije u Beogradu (0:0) i poraza od Danske u Kopenhagenu (2:0).

Srbija večeras traži iskupljenje, a poseban naboj meču daje istorija susreta sa Švajcarskom, posebno na dva prethodna Svetska prvenstva, u Rusiji 2018. gde smo poraženi sa 2:1 i Kataru 2022. godine, gde smo takođe izgubili sa 3:2.

Oba puta, Švajcarska je slavila, a utakmice su ostale u senci provokacija Granita Džake i tadašnjeg Đerdana Šaćirija, oba albanskog porekla. Njihovi politički obojeni gestovi izazvali su bes srpske javnosti i doneli dodatnu tenziju na terenu.

Što se tiče reprezentacije Srbije može se reći da je ona u periodu određene tranzicije, nekolicina igrača je napustila tim nakon Evropskog prvenstva u Nemačkoj, pre svih Dušan Tadić, koji je gotovo deceniju bio lider ekipe.

Informer

Dušan Tadić

Sada je Dragan Stojković Piksi odlučio da ovo takmičenje iskoristi kao priliku da izgradi jedan potpuno novi tim, koji će se zasnivati na nekolicini iskusnih igrača poput Mitrovića, Rajkovića i Milenkovića i dosta mladih igrača koji su budućnost naše reprezentacije.

Poziv selektora "orlova" je između ostalih dobio i veliki talenat Crvene zvezde, Andrija Maksimović, koji je tek pre par meseci napunio 17 godina i mogao bi da bude uzdanica reprezentacije u godinama koje slede.

Informer

Andrija Maksimović

Teško je predvideti kako će Stojković taktički izaći večeras protiv Švajcarske, koja je jedna izuzetno disciplinovana i organizovana ekipa, što se baš i ne bi moglo reći za selekciju Srbije, pogotovo u ovom prelaznom periodu.

Na golu će gotovo izvesno početi Predrag Rajković, koji se dokazao sjajnim partijama na EP u Nemačkoj. Dva igrača u štoperskom triju su zacementirana, a to su Nikola Milenković u sredini i Strahinja Pavlović kao levi štoper, dok je dileme za poziciju desnog štopera između Strahinje Erakovića, koji je nešto iskusniji u odnosu na Jana Karla Simića, koji je debitovao protiv Španije.

Informer

Igrači Srbije

Jasno je da će Srbija igrati i sa dva bočna fudbalera, koji će imati pre svega ofanzivne, ali i važne defanzivne zadatke. Čini se da se mladi fudbaler Aston Vile i bivši igrač Zvezde, Kosta Nedeljković, nametnuo po desnoj strani, dok je prilično izvesno da će Veljko Birmančević ići po levoj strani. Nema Andrije Živkovića zbog povrede i jasno je da izbor pada na dvojicu mlađih igrača.

Sredina terena je možda i najveća dilema za Piksija. Saša Lukić i Ivan Ilić su nekako postali standardna opcija kao igrači ispred štopera, ali moguće da će selektor ponovo pokušati da u vatru ubaci Marka Grujića, dok se čini da Nemanja Maksimović i Saša Zdjelar svoju šansu mogu da čekaju sa klupe.

Informer

Dragan Stojković Piksi

Još jedna dilema za Stojkovića je sigurno da li izaći sa dva napadača ili sa jednim, mada prema do sada viđenom realnije da to bude jedan napadač i to baš povratnik u dres Aleksandar Mitrović, koji je propustio susrete sa Španijom i Danskom. Iza njega će delovati gotovo sigurno fudbaler Atalante, Lazar Samardžić, koji je u odličnoj formi, a šansu bi mogao da dobije i pomenuti Andrija Maksimović.

Ako se Piksi u nekom trenutku odluči da igra sa dva napadača opcije su mu još Luka Jović i Dejan Joveljić, a tu je i Mihailo Ivanović, koji je u letu za nama pojačao engleski Milvol.

Informer

Dejan Joveljić

Kada je reč o Švajcarcima koje se klupe predvodi Murat Jakin on već ustaljeno igraju u formaciji 3-4-3 sa određenim rotacijama.

Gregor Kobel će izvesno biti prvi golman jer ima više iskustva od svih ostalih, a i Jan Zomer se povukao iz reprezentacije nakon EURA, dok bi ispred njega mogao da bude trio Elvedi, Akandži i Rodrigez.

U veznom redu će ako ne bude iznenađenja igrati Frojler, Džaka, Ebišer i Vidmer, ovo je najvažniji deo Švajcarske i od njega zavisi kako će igrati kompletan tim, možda dođe do jedne rotacije, ali je to u principu to.

Informer

Granit Džaka

Centralni napadač je pozicija rezervisana za Emboloa, dok je po levom boku prilično sigurno da će igrati Vargas, ostaje upitna pozicija desnog krila. Rider je delovao po desnoj strani protiv Danske, ali je šansu protiv Španije dobio prvotimac Benfike, Zeki Amduni, pa je možda realnije i da on startuje protiv Srbije.

Očekivani sastavi bi mogli da budu sledeći:

SRBIJA: Rajković - Pavlović, Milenković, Eraković - Birmančević, Grujić, Lukić, Nedeljković - Samardžić, Maksimović - Mitrović

ŠVAJCARSKA: Kobel - Elvedi, Akandži, Rodrigez - Frojler, Džaka, Ebišer, Vidmer - Vargas, Emboli, Amduni

Srbija će, pred domaćom publikom, tražiti način da konačno preokrene negativnu tradiciju protiv Švajcarske i upiše važne bodove u Ligi nacija.