12.10.2024.

06:20

Foto: FKPartizan

Sport

Na današnji dan: Rapsodija Partizana u Humskoj!

Tmurne godine u Partizanu teraju navijače da se sve češće okreću istoriji i prisećaju velikih uspeha koje su crno-beli pravili na međunarodnoj sceni. U posebnom sećanju ostali su Njukasl, Real Madrid, Anderleh, a budući da je malo svedoka davne 1955. godine, mnogi su zaboravili rapsodiju srpskog velikana u prvoj sezoni novoformiranog Kupa šampiona. 

Partizan je, kao prvak Jugoslavije, dobio pravo nastupa u elitnom evropskom takmičenju, a u prvom kolu žreb je odlučio da crno-beli igraju protiv Sportinga. Prvi meč odigran u Lisabonu završen je bez pobednika - 3:3, pokazala je utakmica iz Portugala da četa Aleksandra Tomaševića može protiv zeleno belih. 

Da je tako potvrdio je revanš odigran u Humskoj na današnji dan - 12. oktobra 1955. godine, pošto je Partizan slavio sa 5:2. Perfektan meč odigrao je Miloš Milutinović, koji je nakon pobede nad Sportingom poneo nadimak "Plava čigra".

Milutinović je čak četiri puta matirao Karlosa Gomeša, a konačan rezultat postavio je Stanoje Jocić. Dvostruki strelac za Portugalce bio je Valter de Kastro, ali je bila to slaba uteha za Sporting koji je doživeo pravi brodolom u Beogradu. 

PARTIZAN: Stojanović - Herceg, Belin, Borozan, Zebec - Pajević, Herceg - Jocić, Mihajlović, Milutinović, Bobek. Trener: Aleksandar Tomašević.

SPORTING: Gomeš - Baroš, Galaz, Pasoš, Pačeko - Juka, de Kastro, Vaskez, Travasos - Hose, Martins. Trener: Alehandro Skopeli.