14.10.2024.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Šiptarski dron leteo nad Humskom - Srbija kažnjena zbog teške prvokacije Albanije! (FOTO/VIDEO)

Kvalifikaciona utakmica za Evropsko prvenstvo između Srbije i Albanije prekinuta je zbog drona koji je nosio zastavu tzv. Velike Albanije, što je izazvalo nezapamćen haos na terenu i tribinama. Ovaj događaj ubrzo je postao globalna vest, a posledice prekida osetile su se dugo nakon završetka meča.

Informer

Stefan Mitrović ruši šiptarski dron

Utakmica, koja je trebala biti ključna za povratak Srbije u borbu za plasman na Evropsko prvenstvo, bila je bez golova sve do 42. minuta, kada se nad stadionom pojavio dron. Srpski reprezentativac Stefan Mitrović uspeo je da skine zastavu, ali je time samo započeo lanac događaja koji je doveo do prekida meča.

Igrači Albanije, predvođeni Lorikom Canom, nasrnuli su na Mitrovića, što je preraslo u fizički sukob, a teren su ubrzo preplavili fudbaleri i službena lica.

Nakon prekida, UEFA je 23. oktobra 2014. donela odluku da se meč registruje rezultatom 3:0 za Srbiju zbog napuštanja terena od strane albanskih igrača, ali je Srbiji oduzeto tri boda zbog nereda i upotrebe pirotehnike. Međutim, nakon žalbi obe strane, Sportski sud u Lozani doneo je konačnu presudu u korist Albanije – Srbija je izgubila meč rezultatom 0:3, dok su bodovi oduzeti ostali na snazi.

Ovaj incident ostavio je dubok trag na srpski fudbal, dok su tri boda iz tog meča pomogla Albaniji da se plasira na Evropsko prvenstvo 2016. godine. Na kraju, Srbija je završila kao četvrtoplasirana u grupi, i ni sa vraćenim bodovima ne bi uspela da izbori plasman. Deset godina kasnije, taj događaj ostaje simbol političkih tenzija koje su obeležile jednu sportsku utakmicu.