14.10.2024.

11:32

Foto: EPA

Sport

Grci slave Jovanovića! Nije mu bila suđena klupa "orlova" i Zvezde, ali jeste rušenje Engleza na "Vembliju"!

Bez ikakve dileme najveći uspeh je nedavni trijumf protiv Engleske na "Vembliju" gde je domaćin šokantno poražen sa 2:1. Golove su postigli dva Pavlidis za "Helene" i jedan Belingem za Engleze.

Jovanović je viđen kao jedino moguće rešenje za Grke posle neuspeha pod vođstvom Gostava Pojeta u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Srbin je potpisao dvogodišnji ugovor sa balkanskim timom u nadi da će uspeti da ih trgne iz višegodišnje letargije u koju je zapao grčki reprezentativni fudbal.

Da se vratimo na rezultate, Grčka je pod komandom Jovanovića uspela prvo u septembru da savlada Finsku (3:0) i Irsku (2:0), a potom je pala Engleska (2:1) i po drugi put Irska (2:0).

To samo znači da "Heleni" sada imaju maksimalnih 12 bodova i potpuno neočekivano se nalaze na korak od plasmana u diviziju A Lige nacija, te će sve držati u svojim rukama u nastavku.

I sam Jovanović je naglasio šta je najvažnije što je uspeo da postigne od dolaska na poziciju selektora Grčke:

Prva stvar koja mi pada na pamet je prisustvo publike, što je nešto što je pre možda dva meseca bilo samo san za nas. Igramo za njih i u kratkom vremenu smo uspeli da ih dovedemo na stadion. S nestrpljenjem očekujemo dva meča koja su pred nama, sa većim optimizmom. Na ovom nivou, nakon ova četiri pobednička meča, postoji put za nas, što je na početku bilo veliko izazov. Sada sam video odličan tim, zasnovan na svim uslovima igre - rekao je Jovanović i dodao:

Informer

Ivan Jovanović

Još nismo dostigli nivo koji želimo kao tim; nije lako novom treneru da prenese ideje koje želi. Veoma sam zadovoljan svojim igračima, potpuno su se odazvali, čak i sa nekim slabostima koje imamo. Nije bilo lako timu kao što smo mi da pobedi Irsku četiri puta u dve godine. Irska je tim sa tradicijom u fudbalu, nije lako pobediti istu ekipu četiri puta u dve godine, to je bila moja jedina briga.

Dolazak na klupu Grčke za njega je bilo pravi izazov, a mnogi su se pitali da li on može da napravio

Da nisam mislio da ne mogu, ne bih se ni latio posla. Da ne mislim da mogu nešto da uradim sa ovom generacijom, ne bih to uradio. Znam kako to možemo. Kada bih ih trenirao svaki dan, bio bih najsrećniji čovek. Ako pogledamo fudbalski deo, ova 4 dana su mogla biti jedna od najlepših da nije bilo tragedije sa Džordžom. Možda su u sebi osećali obavezu. Ova deca su nam pružila lepe trenutke u teškoj nedelji.

Što se tiče samog srpskog stručnjaka, reč je iskusnom treneru koji je najveći deo svoje karijere izgradio upravo u Grčkoj, ali i na Kipru, gde su svakako najveći klubovi koje je vodio Panatinaikos i APOEL.

Informer

Ivan Jovanović

Ivan Jovanović je 2011. godine proglašen za najboljeg srpskog trenera od strane Fudbalskog saveza Srbije, a gotovo svaki put prilikom smene selektora A reprezentacije Srbije on je bio u priču da preuzme komandu, ali do toga za sada još nije došlo.

Najbliži da sedne na klupu "orlova" Jovanović je bio nakon smene Siniše Mihajlovića 2013. godine kada su se pojavile informacije da je večerao sa tadašnjim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije, Tomislavom Karadžićem.

Pored toga Zvezdan Terzić je upravo njega video kao rešenje za popunu mesta trenera Crvene zvezde koje je prvo napustio Miodrag Božović, a potom Boško Đurovski 2017. godine. Na kraju umesto Jovanovića došao je Vladan Milojević i ispisao istoriju na "Marakani".