15.10.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Antićevi "orlovi" razbili Austrijance

"Orlovi" su tada na punom stadionu "Ernst Hapel" u Beču potpuno nadigrali domaćina, a utakmica je praktično odlučena već posle 24 minuta igre, kada je naša selekcija postigla sva tri gola. Strelci za naš tim bili su Miloš Krasić 15, Milan Jovanović 18. i Ivan Obradović 24. minut. S druge strane, jedini gol za Austrijance postigao je Mark Janko u 80. minutu susreta.  

Naši fudbaleri su pod palicom tadašnjeg selektora Radomira Antića otišli u prestonicu Austrije sa namerom da upišu i treći trijumf u kvalifikacijama, nakon što su prethodno bili uspešni protiv Farskih ostrva (2:0) i Litvanije (3:0), dok su jedini kiks doživeli protiv favorizovane Francuske (2:1).

Informer

 

Antić je na teren izveo ofanzivan sastav sa tri napadača u ekipi: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Stanković, Krasić, Milijaš, Jovanović, Pantelić, Žigić, dok je najistureniji bio Marko Pantelić.

"Orlovi" su od starta imali inicijativu na terenu, puls domaćih opipavali su povremeno Žigić i Pantelić, a onda je u 15. minutu Krasić na spektakularan način bacio na kolena Austrijance. Naš ofanzivni vezista je dobio loptu na nekih 30 metara, potom je krenuo ka protivničkom šesnaestercu, a onda sa nekih 20 metara "projektilom" pocepao mrežu rivala. 

Informer

 

Domaćini se još nisu oporavili od početnog šoka, a usledio je novi samo tri minuta kasnije. Akciju je na sredini terena započeo Dejan Stanković, potom je progirao Marka Pantelića, ovaj obišao dva igrača i šutirao sa nekih desetak metara, ali je pogodio stativu. Na odbijenu loptu natrčao je Jovanović i pogodio prazan gol za 2:0.

Odlučio je naš tim da iskoristi poljuljano samopouzdanje domaćina i zada konačan udarac, pa je u 24. minutu usledila nova sjajna akcija "orlova". Kontru je povukao Pantelić i na levoj strani uposlio Obradovića, koji je prevario svog čuvara, a onda sa nekih 12-13 metara pogodio dalji ugao gola Maningera. Mogao je naš tim na domor i sa ubedljivim vođstvom, pošto je Predl posle šuta Jovanovića pogodio sopstevenu prečku, pa je rezultat do odmora ostao nepromenjen. 

Informer

 

Naš tim zadovoljan rezultatom odlučio je da se drugom poluvremenu povuče i prepusti inicijativu Austrijancima, čekajući šansu u kontra napadima. Igralo se uglavnom na sredini terena, a prvu šansu u nastavku "orlovi" su imali na isteku sat vremena igre, kada je posle šuta Pantelića lopta ponovo udarila Predla i opet pogodila prečku. 

Sve do završnice meča bilo je mirno na stadionu u Beču, a onda je u 80. minutu domaćin iskoristio prvu pravu priliku i stigao do utešnog gola. Janko je pobegao Aleksandru Lukoviću i sa petnaestak metara savladao golmana Stojkovića za konačnih 3:1.