15.10.2024.

22:57

Foto: Tanjug/AP

Sport

OCENE: Rajković zabetonirao "jedinicu" Srbije, Samardžića i Birmančevića progutao sistem! Kalaba ispod proseka...

Fudbalska reprezentacija Španije je lako i ubedljivo pobedila Srbiju rezultatom 3:0 u meču četvrtog kola grupe A4 Lige nacija i tako dva kola pre kraja obezbedila plasman u četvrtfinale takmičenja u kom brani titulu. Na tabeli grupe prvak Evrope posle četiri kola ima 10 bodova, Danska ima sedam, Srbija četiri, a Švajcarska bod.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izmešao je karte na večerašnjoj utakmici u Kordobi, ali mu se taktička iznenađenja nisu isplatila budući da su "orlovi" odigrali daleko slabiji utakmicu u odnosu na pre mesec dana u Beogradu. 

OCENE: 

Predrag Rajković, 7 - Ako je i bilo dileme više je nema! Golman Al Itihada večerašnjom predstavimo u Kordobi zabetonirao je svoje mesto "jedinice" u reprezentaciji. Rajković je bio pod rafalnom paljbom Španaca, na momente i, žargonski rečeno - pred streljačkim vodom, ali je uprkos tome uspeo da sačuva svoju i čast "orlova". Na drugoj vezanoj utakmici uspeva da odbrani penal što dovoljno govori o njegovim izdanjima... 

Strahinja Eraković. 5,5 - Po istom sistemu Španci su gradili svoje napade ka golu Srbije, baš kao pre nekoliko dana Švajcarska, a defanzivac Zenita u oba navrata označen je kao najslabija karika. Iako je, za razliku od meča u Beogradu, večeras naspram sebe imao igrače slabijeg kalibra, popularni Čupa, ostavio je slab utisak. Dodatno ga je pogoršao žutim kartonom zbog čega neće biti u kombinaciji za meč protiv Švajcarske u novembru. 

Nikola Milenković, 6 - Previše posla večeras morao je da uloži u peglanje grešaka svojih saigrača, ali svoje obaveze na terenu nije zapostavio. Iz utakmice u utakmicu deluje sve sigurnije... Šuška se da bi dobre igre iz reprezentacije i Notingem Foresta uskoro mogao da naplati transferom karijere.

Informer

 

Strahinja Pavlović, 5 - Za želju svaka čast, ali... Moraće Kalaba vrlo brzo da nauči da kanališe svoju enegriju. Istina, bio je jedini sposoban da loptu iznese na polovinu Španaca, no, svaki dobar trenutak uspeo je da "uništi" sa potezom više. Sredinom prvog poluvremena opravdano se ljutio Dejan Joveljić nakon što je Pavlović rešio da šutira iz izgledne pozicije. O crvenom kartonu u finišu meča na treba mnogo ni pričati. 

Kosta Nedeljković (do 64. minuta), 5,5 - Nedorečen! Naš narod bi rekao nit' smrdi, nit' miriše. Zaslužio je prelaznu ocenu budući da je ostavio bolji utisak u odnosu na neke od saigrača. Nažalost, oseti se da je ispao iz rotacije u Aston Vili, fali mu utakmica u nogama. 

Nemanja Maksimović, 5 - Igrao je u Španiji, mogao još, ali odluka da ode put Grčke osetila se večeras. Posle samo nekoliko meseci nakon napuštanja Primere, "zlatni orlić" izgubio je korak za brzim fudbalom. Obilazili su ga na sredini terena, utisak je - prelako... Bez bilo kakvog uticaja na igru. 

Saša Zdjelar (do 64. minuta), 6 - Predstavljao je taktičko iznenađenje i bio je jedino što se Piksiju večeras isplatilo. Zdjelar je zaličio na igrača koji je bio oslonac Partizana, ratoboran i spreman da se "pobije" sa svima na terenu. Ovakvim izdanjima se kupuje poverenje selektora i naroda. 

Lazar Samardžić (do 46. minuta), 5 - Sistem u kom je Srbija igrala večeras potpuno je "ubio" kreativnog vezistu u Kordobi. Nije se sastavio sa loptom, ali ne svojom krivicom... Ne uspeva Samardžić da u dresu "orlova" pokaže raskošan talenat koji poseduje u nogama, opet ne njegovom krivicom. Šteta je što selektor Stojković ne uspeva da ga iskoristi na pravi način. 

Veljko Birmančević, 6 - Za ofanzivca praške Sparte važi isto što i za Samardžića. Uživanje ga je gledati u Ligi šampiona, a kada dođe reprezentativni "blok" igra van svoje pozicije, povučeno od gola... Budući da je za kratko vreme postao miljenik navijača bio bi red da ga jednom vidimo na prirodnoj poziciji. 

Informer

 

Dejan Joveljić (do 46. minuta), 5 - Jedno veliko - ništa... Nije grešio, ali ni koristio mnogo. Malo toga je moglo da se oceni u večerašnjem nastupu Dejana Joveljića. 

Aleksandar Mitrović (do 78. minuta), 6 - Dobio je batine kao da se američki fudbal igrau u Kordobi, ali to je najjača snaga kapitena Srbije. Iako je protiv Švajcarske pokazao da i sam može da kreira akciju, večeras to nije uspeo budući da su mu Vivien i Laport disali za vrat kada god bi lopta krenula ka najboljem strelcu u istoriji naše reprezentacije. 

IZMENE: 

Marko Grujić (od 46. minuta), 5 - Bez ikakvog učinka iako je dobio više celo poluvreme. 

Luka Jović (od 46. minuta), 5 - Mnogi su očekivali da će golgeter Milana veeras igrati u tandemu sa Mitrovićem od prvog minuat, ali nije. Dobio je šansu na startu drugog poluvremena, a bolje da nije. Katastrofalno izdanje... 

Nikola Čumić (od 64. minuta), bez ocene - Igrao je van prirodne pozicije kada je utakmica već bila rešena. 

Andrija Maksimović (od 64. minuta), bez ocene - Još minuta u vrhunskoj konkurenciji dobio je biser Crvene zvezde. Nije mogao mnogo, posebno što je rezultatski sve bilo gotovo kada je ušao u igru. 

Jan-Karlo Simić (od 78. minuta), bez ocene - Premalo vremena za konkretan utisak.